Przepis na Bajaderki z termorobota MPM iCoook
Wiecie, jak to jest – ochota na słodkie dopada nagle, a lodówka świeci pustkami. Ostatnio coraz więcej czasu spędzam w domu, więc sklepowe słodkości kuszą jeszcze bardziej. Pewnego dnia, podczas spaceru, moje łakome spojrzenie przyciągnęły bajaderki w cukierni. Pomyślałam: “Hej, czemu by ich nie zrobić samej?”.
Wtedy przypomniałam sobie o aktualizacji mojego termorobota MPM iCoook! Okazało się, że w aplikacji pojawił się nowy przepis na bajaderki! Nie wahałam się ani chwili – czas na słodkie eksperymenty!
Spis treści:
Składniki na bajaderki
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów
- 50 g rodzynek
- 75 g herbatników
- 500 g resztek ciasta lub po prostu pierników ze sklepu
- 70 g mleka
- 30 g cukru
- 2 łyżki kakao ciemnego
- 180 g powideł
- 30 g wiórków kokosowych
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 80 g masła
- 4 łyżki masła orzechowego
Bajaderki – tabela kaloryczności
Składnik | Ilość | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Węglowodany (g) | Tłuszcz (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|---|
Orzechy włoskie | 100 g | 654 | 15.2 | 13.7 | 65.2 | 6.7 |
Migdały | 50 g | 274 | 6.0 | 12.5 | 21.2 | 2.1 |
Rodzynki | 50 g | 217 | 2.1 | 47.9 | 0.5 | 3.3 |
Herbatniki | 75 g | 315 | 7.5 | 65.3 | 7.5 | 2.3 |
Resztki ciasta/pierniki | 500 g | 1500 | 50.0 | 250.0 | 50.0 | 10.0 |
Mleko | 70 g | 63 | 3.4 | 4.8 | 3.3 | 0.1 |
Cukier | 30 g | 120 | 0 | 30 | 0 | 0 |
Kakao ciemne | 2 łyżki | 30 | 2.0 | 6.0 | 1.0 | 2.0 |
Powidła | 180 g | 540 | 1.8 | 132.6 | 0.6 | 3.6 |
Wiórki kokosowe | 30 g | 120 | 3.3 | 6.7 | 10.0 | 2.0 |
Czekolada gorzka | 1 tabliczka | 540 | 5.3 | 46.7 | 35.2 | 3.1 |
Masło | 80 g | 720 | 0.8 | 0.6 | 81.0 | 0.1 |
Masło orzechowe | 4 łyżki | 360 | 8.0 | 12.0 | 32.0 | 2.4 |
Na 100 g | 405 | 7.7 | 50.0 | 23.6 | 2.8 | |
30 g (1 porcja) | 121.5 | 2.3 | 15 | 7.1 | 0.8 |
- Bajaderki to słodki i kaloryczny deser. Jedna porcja (30 g) zawiera około 122 kcal i 7 g tłuszczu.
- Deser jest bogatym źródłem węglowodanów (50 g w porcji), co oznacza, że dostarcza dużej ilości energii.
- Zawartość białka (2.3 g w porcji) jest niska.
Bajaderki z termobota – Wykonanie
Krok 1. Pokrusz ciastka na drobne kawałeczki
Ciastka kruszę na mniejsze kawałki. W tym celu do naczynia miksującego zakładam nóż, wrzucam ciastka i siekam 1 minutę, obroty 2.
Jeśli nie robisz tego przepisu w robocie, to herbatniki pokruszysz np. wałkiem, uprzednio wkładając je do woreczka.
Z piernikami jest trochę gorzej, bo to miękkie ciastka. Najlepiej chyba będzie je pokruszyć ręcznie – to może być super frajda dla dzieciaków! (Tylko pilnuj, czy nie podjadają ????).
Krok 2. Pokruszone ciastka przekładam do innego naczynia
Misę myję.
Krok 3. Podgrzewam razem mleko, masło i kakao
Czas 4 min obroty 3, 90 stopni C.
Myślę, że da się to zrobić na zwykłej kuchence lub indukcji, tylko tutaj już robot nie będzie pilnował konsystencji, która dla uproszczenia przypomina owsiankę albo kaszę mannę.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Masę potem trzeba lekko przestudzić.
Krok 4. Dodaję resztę składników do masy
Do masy dodaję pokruszone ciastka, dżem, rozpuszczoną czekoladę, pokruszone orzechy i wszystko razem mieszam.
Krok 5. Dodaję herbatniki i orzechy i formuję kulki
Herbatniki, orzechy kruszę, z powstałej masy formuje kulki i obtaczam w orzechach i herbatnikach, takie kuleczki chowam do lodówki na całą noc.
Smacznego!