Przepis na Bajaderki z termorobota MPM iCoook


Wiecie, jak to jest – ochota na słodkie dopada nagle, a lodówka świeci pustkami. Ostatnio coraz więcej czasu spędzam w domu, więc sklepowe słodkości kuszą jeszcze bardziej. Pewnego dnia, podczas spaceru, moje łakome spojrzenie przyciągnęły bajaderki w cukierni. Pomyślałam: „Hej, czemu by ich nie zrobić samej?”.

Wtedy przypomniałam sobie o aktualizacji mojego termorobota MPM iCoook! Okazało się, że w aplikacji pojawił się nowy przepis na bajaderki! Nie wahałam się ani chwili – czas na słodkie eksperymenty!

Składniki na bajaderki

  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 50 g rodzynek
  • 75 g herbatników
  • 500 g resztek ciasta lub po prostu pierników ze sklepu
  • 70 g mleka
  • 30 g cukru
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • 180 g powideł
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 80 g masła
  • 4 łyżki masła orzechowego

Bajaderki – tabela kaloryczności

SkładnikIlośćKalorie (kcal)Białko (g)Węglowodany (g)Tłuszcz (g)Błonnik (g)
Orzechy włoskie100 g65415.213.765.26.7
Migdały50 g2746.012.521.22.1
Rodzynki50 g2172.147.90.53.3
Herbatniki75 g3157.565.37.52.3
Resztki ciasta/pierniki500 g150050.0250.050.010.0
Mleko70 g633.44.83.30.1
Cukier30 g12003000
Kakao ciemne2 łyżki302.06.01.02.0
Powidła180 g5401.8132.60.63.6
Wiórki kokosowe30 g1203.36.710.02.0
Czekolada gorzka1 tabliczka5405.346.735.23.1
Masło80 g7200.80.681.00.1
Masło orzechowe4 łyżki3608.012.032.02.4
Na 100 g4057.750.023.62.8
30 g (1 porcja)121.52.3157.10.8
  • Bajaderki to słodki i kaloryczny deser. Jedna porcja (30 g) zawiera około 122 kcal i 7 g tłuszczu.
  • Deser jest bogatym źródłem węglowodanów (50 g w porcji), co oznacza, że dostarcza dużej ilości energii.
  • Zawartość białka (2.3 g w porcji) jest niska.
Czytaj też  Ciasto cynamonowe z kremem ciasteczkowym

Bajaderki z termobota – Wykonanie

Krok 1. Pokrusz ciastka na drobne kawałeczki

Ciastka kruszę na mniejsze kawałki. W tym celu do naczynia miksującego zakładam nóż, wrzucam ciastka i siekam 1 minutę, obroty 2.

Jeśli nie robisz tego przepisu w robocie, to herbatniki pokruszysz np. wałkiem, uprzednio wkładając je do woreczka.

Z piernikami jest trochę gorzej, bo to miękkie ciastka. Najlepiej chyba będzie je pokruszyć ręcznie – to może być super frajda dla dzieciaków! (Tylko pilnuj, czy nie podjadają ????).

Krok 2. Pokruszone ciastka przekładam do innego naczynia

Misę myję.

składniki na bajaderki
pokruszone herbatniki na bajaderki

Krok 3. Podgrzewam razem mleko, masło i kakao

Czas 4 min obroty 3, 90 stopni C.

Myślę, że da się to zrobić na zwykłej kuchence lub indukcji, tylko tutaj już robot nie będzie pilnował konsystencji, która dla uproszczenia przypomina owsiankę albo kaszę mannę.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.

Masę potem trzeba lekko przestudzić.

Krok 4. Dodaję resztę składników do masy

Do masy dodaję pokruszone ciastka, dżem, rozpuszczoną czekoladę, pokruszone orzechy i wszystko razem mieszam.

masa na bajaderki

Krok 5. Dodaję herbatniki i orzechy i formuję kulki

Herbatniki, orzechy kruszę, z powstałej masy formuje kulki i obtaczam w orzechach i herbatnikach, takie kuleczki chowam do lodówki na całą noc.

Smacznego!

gotowe bajaderki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *