gotowy-sernik ptasie mleczko

Sernik ptasie mleczko bez pieczenia

Scrollując internet w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji, wpadłam na przepis na sernik z ptasim mleczkiem. W jednej chwili mój mózg zalała fala endorfin – mój narzeczony uwielbia takie kremówki. Gdy zobaczył ten z ptasim mleczkiem, powiedział: „Robimy”!

I zrobiłam.

Składniki na sernik ptasie mleczko bez pieczenia

Spód:

  • 240 g herbatników
  • 100 g masła

Masa sernikowa:

  • 400 g śmietanki 36
  • 600 g kremowego serka Philadelphia (ja użyłam zwykłego kanapkowego)
  • 2 łyżki żelatyny + 50 ml wody
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • skórka z 1 cytryny
  • pół opakowania ptasiego mleczka

Ile kalorii ma sernik ptasie mleczko?

SkładnikWaga (g)Kalorie (kcal)Białko (g)Węglowodany (g)Tłuszcz (g)
Herbatniki24010088.64115.264.8
Masło1007170.90.681
Masa sernikowa:
Śmietana 36%4007526.44.872
Serek Philadelphia600480243.640
Żelatyna280.61.80
Cukier puder12048001200
Ekstrakt waniliowy20000
Skórka z cytryny140.110.1
Ptasie mleczko (pół opakowania)501951.5426
Całe ciasto:1692364441.14288.2263.9
W 100 g ciasta:215.42.4417.115.7

Ciasto jest bogate w kalorie, tłuszcze i cukry. Zawartość białka jest niska. Taka kompozycja składników nie sprzyja zdrowiu i może prowadzić do nadwagi i innych problemów zdrowotnych.

Sugestie:

  • Zmniejsz ilość masła o połowę i użyj masła o obniżonej zawartości tłuszczu.
  • Zastąp część cukru pudru erytrytolem lub innym słodzikiem bez kalorii.
  • Użyj chudego serka Philadelphia.
  • Dodaj do masy sernikowej słodkie owoce (mango, ananas, truskawka), aby zwiększyć zawartość błonnika i witamin.
  • Jedz ciasto po posiłku bogatym w białko, wówczas zmniejszysz tzw. ładunek glikemiczny.
  • Dodaj do masy sernikowej odżywkę białkową.
Czytaj też  Dyniowy sernik lotus

Sernik ptasie mleczko – wykonanie

Krok 1. Pokrusz herbatniki, wymieszaj z masłem i ułóż spód

240 g herbatników kruszę blenderem, rozpuszczam masło i mieszam z herbatnikami.

Tak powstałą masę wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód schowałam do lodówki.

Krok 2. Ubij śmietankę i zrób masę

Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie.

Do misy robota wrzucam śmietankę kremówkę i ubijam.

Przekładam ubitą śmietanę do innej misy.

Do misy robota daję serek kremowy, cukier, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny i żelatynę. Ubijam to przez chwilę i dodaję łyżka po łyżce ubitą śmietanę.

Jak nie masz robota, myślę, że mikser spokojnie wystarczy.

Krok 3. Do masy dodaj pokrojone pięterko ptasiego mleczka

Wymieszaj łopatką.

Krok 4. Wyłóż masę do formy i wstaw do lodówki na 24h

Tak powstałą masę wykładamy na wcześniej wyłożoną ciasteczkami tortownicę i chowam na 24 godziny do lodówki, żeby masa stężała. Wierzch sernika można ozdobić rozpuszczoną czekoladą i ja też tak zrobiłam. Smacznego!

Osobiście lubię przed degustacją wyjąć to ciasto z lodówki, żeby trochę odtajało, wtedy jest takie fajne. Stary nie lubi, ale to już też kwestia gustu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *