gotowy serek łososiowy
|

Domowy serek łososiowy do smarowania

Stary lubi ryby. Łososia – prawie w każdej postaci. Ja lubię serki do smarowania na kanapkę. On nie lubi ich kupować, powiedział, że mi zrobi.

I zrobił. Przepis jest dość tani i banalnie prosty. Na pewno wychodzi lepiej, niż zakup serka ze sklepu, i – co najważniejsze – wiesz, co dajesz do środka.

Łososiowy serek do smarowania – składniki

  • 200 g roladek z łososia,
  • 200 g twarogu (najlepiej się sprawdza twaróg trzykrotnie przemielony Maluta lub inna firma),
  • Opcjonalnie: przysmażona cebulka.
serek łososiowy składniki

Protip: można kombinować z twarogiem sernikowym, wtedy serek będzie nieco delikatniejszy, ale mniej serowy. Jeśli nie będzie roladek z łososia, można dać gniazda z łososia tej samej firmy albo rozdrobnionego łososia. Kupujemy takie rzeczy w pobliskim Carrefourze, nie widzieliśmy tego nigdzie indziej poza E. LeClerciem i Makro.

Serek do smarowania łososiowy – tabela kaloryczności

SkładnikNa 100gNa porcję 30g (standardowa kanapka)
Kalorie (kcal)15345.9
Białko (g)195.7
Tłuszcz (g)6.752.025
Węglowodany (g)1.50.45

Łosoś to prawdziwa skarbnica dobrych rzeczy. Przede wszystkim, jest bogaty w białko, które jest jak budulec dla naszego organizmu – naprawdę ważna sprawa, szczególnie jeśli ktoś się dużo rusza albo stara się budować mięśnie. A to nie wszystko, bo łosoś ma też te słynne kwasy tłuszczowe omega-3, które są super ważne dla naszego serduszka, mózgu, a nawet mogą pomóc w poprawie nastroju. No i nie zapominajmy, że tłuszcz w łososiu to głównie ten zdrowy tłuszcz, więc nie ma się czego bać.

Przechodząc do twarogu, to mamy tu kolejnego bohatera białka, ale też i wapń – a to znaczy mocne kości i zęby. Twaróg, szczególnie ten chudy, to świetne źródło białka przy niskiej zawartości tłuszczu, więc jak ktoś pilnuje linii, to będzie zadowolony.

Serek łososiowy do smarowania – przygotowanie

Krok 1. Odsącz łososia z tłuszczu i rozdrobnij

Blender powinien sobie z nim poradzić, ale wolę mu pomóc.

serek łososiowy przepis rozdrobniony łosoś

Krok 2. Zmiel łososia

Ważne! Próbowałam robić ten serek w robocie MPM z przepisu na guacamole, ale robot średnio sobie radzi z rozdrabnianiem łososia. Na niskiej prędkości nie sieka dokładnie, na wysokiej rozrzuca go po całej misie. Blender będzie lepszy. Jeśli nie masz blendera, możesz go utrzeć łyżką i zmieszać z twarogiem mikserem.

Krok 3. Dodaj twaróg i miel aż do uzyskania pożądanej konsystencji

gotowy serek łososiowy

Domowy serek łososiowy – podsumowanie

  • serek świetnie się nada do makaronu z łososiem i serkami Almette zamiast serków Almette.
  • twaróg sernikowy ma fajną gładką konsystencję, ale jak na moje jest zbyt… wilgotny. Nadal smaczny, ale nie to co ze sklepu (tak, wiem, tam dają wzmacniacze smaku).

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *