Pizza z szynką parmeńską mozzarellą i rukolą

Pizza z szynką parmeńską, mozzarellą i rukolą

Pamiętam, że pierwszy raz jadłam tę pizzę w lokalu w rodzinnym Zamościu. Stary zakończył półroczny okres bezrobocia i świętowaliśmy. Tak mi posmakowała, że od tamtej pory gdziekolwiek pójdę, rozglądam się za tą pizzą.

I obiecywałam sobie, że jak nauczę się robić dobre ciasto na pizzę, to ją zrobię. Teraz umiem (tzn. mam robota, który umie), więc robię ją w miarę regularnie.

Składniki na ciasto na pizzę z termorobota MPM iCoook

  • 115 g mleka
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 5 g cukru
  • 215 g mąki pszennej typ 450
  • 5 g soli
  • 15 g oleju

Składniki na sos do pizzy

  • ketchup 3 łyżki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka bazylii suszonej

Składniki na wierzch pizzy

  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 mozzarelle
  • ser żółty wiórki
  • szynka parmeńska
  • rukola.

Krok 1. Ciasto na pizzę – przygotowanie

Robię ciasto wg przepisu na ciasto na pizzę z termorobota.

  • Krok 1. Podgrzewam 115 g mleka
  • Krok 2. Dodaję 7 g droższy suchych i 5g cukru
  • Krok 3. Dodaję mąkę, sól i olej i ugniatam
  • Krok 4. Ciasto jest gotowe

Krok 2. Przygotowanie sosu na pizzę

Robię sos, ketchup, bazylię, zioła prowansalskie i koncentrat pomidorowy mieszam razem do połączenia składników. Tak powstałym sosem smaruje pizzę po całości.

Krok 3. Góra pizzy – dodaję składniki

Na pizzę układam szynkę parmeńską i posypuję startym żółtym serem.Wkładam do piekarnika nagrzanego do 220 C na 12-25 min.

Krok 4. Dodaję pozostałe składniki

Kroję odsączoną mozzarellę w plastry, pomidorki kroję na połówki. Jak pizza się upiecze, układam na wierzch połówki pomidorków, pokrojoną mozzarelle i posypuję świeżą rukolą.

Smacznego!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *