Pizza z szynką parmeńską, mozzarellą i rukolą
Pamiętam, że pierwszy raz jadłam tę pizzę w lokalu w rodzinnym Zamościu. Stary zakończył półroczny okres bezrobocia i świętowaliśmy. Tak mi posmakowała, że od tamtej pory gdziekolwiek pójdę, rozglądam się za tą pizzą.
I obiecywałam sobie, że jak nauczę się robić dobre ciasto na pizzę, to ją zrobię. Teraz umiem (tzn. mam robota, który umie), więc robię ją w miarę regularnie.
Spis treści:
Składniki na ciasto na pizzę z termorobota MPM iCoook
- 115 g mleka
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 5 g cukru
- 215 g mąki pszennej typ 450
- 5 g soli
- 15 g oleju
Składniki na sos do pizzy
- ketchup 3 łyżki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka bazylii suszonej
Składniki na wierzch pizzy
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 mozzarelle
- ser żółty wiórki
- szynka parmeńska
- rukola.
Krok 1. Ciasto na pizzę – przygotowanie
Robię ciasto wg przepisu na ciasto na pizzę z termorobota.
- Krok 1. Podgrzewam 115 g mleka
- Krok 2. Dodaję 7 g droższy suchych i 5g cukru
- Krok 3. Dodaję mąkę, sól i olej i ugniatam
- Krok 4. Ciasto jest gotowe
Krok 2. Przygotowanie sosu na pizzę
Robię sos, ketchup, bazylię, zioła prowansalskie i koncentrat pomidorowy mieszam razem do połączenia składników. Tak powstałym sosem smaruje pizzę po całości.
Krok 3. Góra pizzy – dodaję składniki
Na pizzę układam szynkę parmeńską i posypuję startym żółtym serem.Wkładam do piekarnika nagrzanego do 220 C na 12-25 min.
Krok 4. Dodaję pozostałe składniki
Kroję odsączoną mozzarellę w plastry, pomidorki kroję na połówki. Jak pizza się upiecze, układam na wierzch połówki pomidorków, pokrojoną mozzarelle i posypuję świeżą rukolą.
Smacznego!