Przepis na Focaccię z rozmarynem
||

Przepis na Focaccię z rozmarynem

Cześć!

Dzisiaj robimy focaccie klasyczną z rozmarynem lub ulubionymi ziołami. Gotujmy !

Focaccia – Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 280 g wody
  • 10 g świeżych drożdży (ja użyłam w proszku)
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru lub ksylitolu

Zamienniki:

  • Oliwę możesz zastąpić lekką oliwą lub ewentualnie (dla odmiany) mlekiem kokosowym, choć klasyczny przepis sugeruje oliwę.
  • Drożdże, cukier (jeśli dodajesz niewielką ilość) czy mąkę można zastąpić produktami bezglutenowymi, jeśli zależy Ci na innej wersji dietetycznej.

Focaccia – Wykonanie :

  1. Zakładam nóż do naczynia miksującego. Wlewam 280 g wody i dodaję 10 g drożdży (lub 7 g suchych). Zamykam pokrywę dzbanka i mieszam – temperatura 37°C, czas 2 minuty, prędkość 2.
  2. Otwieram pokrywę dzbanka, do wody z drożdżami dodaję 350 g mąki pszennej, 1 płaską łyżeczkę cukru, 40 g oliwy z oliwek i 1 pełną łyżeczkę soli. Zamykam ponownie pokrywę dzbanka. Mieszam ciasto przez 20 sekund na prędkości 4.
Przepis na Focaccię z rozmarynem

3.Za pomocą łopatki wykładamy ciasto do formy do tarty, równomiernie rozprowadzamy łopatką.Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 50 min .Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość przynajmniej dwukrotnie.

Przepis na Focaccię z rozmarynem

4. 120 g cebuli obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, kilka oliwek bez pestek pokroić w plasterki.

5. W naczyniu miksującym umieszczamy nóż, wkładamy 120 g cebuli. Zamykamy pokrywę z zamkniętą zaślepką, siekamy -czas 6 sekund, prędkość 7.

Przepis na Focaccię z rozmarynem

6. Otwieramy pokrywę, łopatką zabieramy warzywa ze ścian. Wlewamy 40 g oliwy, dodajemy 1 łyżeczkę ziół prowansalskich . Zamykamy pokrywę z otwartą zaślepką, podduszamy czas 6 min temp 95 stopni, prędkość 1.

7. Jak warzywa się podduszą, otwieramy pokrywę za pomocą łopatki, wykładamy farsz na wierzch wyrośniętego ciasta. Układamy pokrojone oliwki.

Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 20-25 min aż skórka będzie rumiana. Smacznego !

Przepis na Focaccię z rozmarynem
Przepis na Focaccię z rozmarynem
Przepis na Focaccię z rozmarynem

Ile kalorii ma foccaccia? Tabela kaloryczności

SkładnikIlośćKalorie/100gKalorie w porcjiBiałkoTłuszczeWęglowodany
Mąka pszenna100 g364 kcal364 kcal10.33 g0.98 g76.31 g
Oliwa z oliwek100 g884 kcal884 kcal0 g100 g0 g
Rozmaryn100 g131 kcal131 kcal3.31 g5.86 g20.70 g
Czosnek100 g149 kcal149 kcal6.36 g0.50 g33.06 g
Oliwki100 g115 kcal115 kcal0.84 g10.68 g6.26 g
SUMA~1,643 kcal

Focaccia dla wegan

Przepis na focaccię jest domyślnie wegański, ponieważ nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. Upewnij się, że używasz wegańskich drożdży. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać ulubione warzywa, takie jak plastry pomidora, czosnek czy oliwki, a także eksperymentować ze świeżymi ziołami jak tymianek lub bazylia. Wersja wegańska sprawdzi się idealnie jako pyszna przekąska lub dodatek do sałatek.

Co zrobić, kiedy Focaccia nie wyjdzie? Jak uratować Focaccię?

  • Jeśli ciasto nie rośnie, sprawdź świeżość drożdży i temperaturę wody – zbyt gorąca lub zbyt zimna woda może zahamować fermentację 1.
  • W przypadku zbitego lub gęstego ciasta, wydłuż czas wyrastania i delikatnie wyrabiaj ciasto, aby wprowadzić więcej powietrza.
  • Jeśli focaccia zaczyna przywierać do blachy, dokładnie posmaruj formę oliwą lub użyj papieru do pieczenia.
  • Gdy spodnia część pieczywa przypieka się zbyt mocno, sprawdź temperaturę piekarnika lub obróć blachę w trakcie pieczenia, aby uzyskać równomierny wypiek.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *