Focaccia z rozmarynem:

Cześć!Dzisiaj robimy focaccie klasyczną z rozmarynem lub ulubionymi ziołami. Gotujmy !

Focaccia – Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 280 g wody
  • 10 g świeżych drożdży (ja użyłam w proszku)
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru lub ksylitolu

Focaccia – Wykonanie :

  1. Zakładam nóż do naczynia miksującego. Wlewam 280 g wody i dodaję 10 g drożdży (lub 7 g suchych). Zamykam pokrywę dzbanka i mieszam – temperatura 37°C, czas 2 minuty, prędkość 2.
  2. Otwieram pokrywę dzbanka, do wody z drożdżami dodaję 350 g mąki pszennej, 1 płaską łyżeczkę cukru, 40 g oliwy z oliwek i 1 pełną łyżeczkę soli. Zamykam ponownie pokrywę dzbanka. Mieszam ciasto przez 20 sekund na prędkości 4.

3.Za pomocą łopatki wykładamy ciasto do formy do tarty,równomiernie rozprowadzamy łopatką.Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 50 min .Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość przynajmniej dwukrotnie.

4. 120 g cebuli obieramy,kroimy na mniejsze kawałki,kilka oliwek bez pestek pokroić w plasterki.

5.W naczyniu miksującym umieszczamy nóż ,wkładamy 120 g cebuli .Zamykamy pokrywę z zamkniętą zaślepką,siekamy -czas 6 sekund, prędkość 7.

6. Otwieramy pokrywę,łopatką zabieramy warzywa ze ścian. Wlewamy 40 g oliwy ,dodajemy 1 łyżeczkę ziół prowansalskich .Zamykamy pokrywę z otwartą zaślepką,podduszamy czas 6 min temp 95 stopni, prędkość 1.

7.Jak warzywa się podduszą otwieramy pokrywę za pomocą łopatki wykładamy farsz na wierzch wyrośniętego ciasta. Układamy pokrojone oliwki .Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 20-25 min aż skórka będzie rumiana . Smacznego !

Historia Fociacci :

Focaccia, jeden z najbardziej znanych i uwielbianych włoskich wypieków, ma swoje korzenie sięgające starożytności. Historia focaccii rozpoczyna się już w czasach starożytnych Rzymian, którzy przygotowywali „panis focacius”, rodzaj płaskiego chleba upieczony na żarze lub w popiele. Nazwa „focaccia” wywodzi się właśnie z łacińskiego słowa „focus”, oznaczającego palenisko lub miejsce do pieczenia.

Czytaj też  Sernik wiedeński z termorobota

Przez wieki focaccia ewoluowała, przechodząc różne regionalne adaptacje we Włoszech. Klasyczna focaccia, znana jako focaccia Genovese, pochodzi z regionu Liguria, szczególnie z miasta Genui. Jest to miękki, puszysty wypiek o charakterystycznej oliwkowej nutce i posypany grubą solą morską. Jego tekstura jest efektem użycia oliwy z oliwek, która jest dodawana zarówno do ciasta, jak i posmarowana na wierzchu przed pieczeniem.

W różnych regionach Włoch focaccia przybiera różne formy i smaki. Na przykład w Toskanii focaccia jest znana jako „schiacciata”, a w regionie Puglia – jako „focaccia barese”, często przyrządzana z pomidorami i oliwkami.

Focaccia nie tylko przetrwała wieki, ale też zyskała popularność poza granicami Włoch. Jest często podawana jako przekąska, przystawka, a nawet używana jako baza do kanapek. Jej prostota, wszechstronność i pyszny smak sprawiają, że focaccia jest ceniona na całym świecie, będąc jednocześnie symbolem włoskiej tradycji kulinarnej i prostoty.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *