Przepis na Focaccię z rozmarynem
Cześć!
Dzisiaj robimy focaccie klasyczną z rozmarynem lub ulubionymi ziołami. Gotujmy !
Focaccia – Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 280 g wody
- 10 g świeżych drożdży (ja użyłam w proszku)
- 40 g oliwy z oliwek
- 1 pełna łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru lub ksylitolu
Zamienniki:
- Oliwę możesz zastąpić lekką oliwą lub ewentualnie (dla odmiany) mlekiem kokosowym, choć klasyczny przepis sugeruje oliwę.
- Drożdże, cukier (jeśli dodajesz niewielką ilość) czy mąkę można zastąpić produktami bezglutenowymi, jeśli zależy Ci na innej wersji dietetycznej.
Focaccia – Wykonanie :
- Zakładam nóż do naczynia miksującego. Wlewam 280 g wody i dodaję 10 g drożdży (lub 7 g suchych). Zamykam pokrywę dzbanka i mieszam – temperatura 37°C, czas 2 minuty, prędkość 2.
- Otwieram pokrywę dzbanka, do wody z drożdżami dodaję 350 g mąki pszennej, 1 płaską łyżeczkę cukru, 40 g oliwy z oliwek i 1 pełną łyżeczkę soli. Zamykam ponownie pokrywę dzbanka. Mieszam ciasto przez 20 sekund na prędkości 4.

3.Za pomocą łopatki wykładamy ciasto do formy do tarty, równomiernie rozprowadzamy łopatką.Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 50 min .Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość przynajmniej dwukrotnie.

4. 120 g cebuli obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, kilka oliwek bez pestek pokroić w plasterki.
5. W naczyniu miksującym umieszczamy nóż, wkładamy 120 g cebuli. Zamykamy pokrywę z zamkniętą zaślepką, siekamy -czas 6 sekund, prędkość 7.

6. Otwieramy pokrywę, łopatką zabieramy warzywa ze ścian. Wlewamy 40 g oliwy, dodajemy 1 łyżeczkę ziół prowansalskich . Zamykamy pokrywę z otwartą zaślepką, podduszamy czas 6 min temp 95 stopni, prędkość 1.
7. Jak warzywa się podduszą, otwieramy pokrywę za pomocą łopatki, wykładamy farsz na wierzch wyrośniętego ciasta. Układamy pokrojone oliwki.
Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 20-25 min aż skórka będzie rumiana. Smacznego !



Ile kalorii ma foccaccia? Tabela kaloryczności
Składnik | Ilość | Kalorie/100g | Kalorie w porcji | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
Mąka pszenna | 100 g | 364 kcal | 364 kcal | 10.33 g | 0.98 g | 76.31 g |
Oliwa z oliwek | 100 g | 884 kcal | 884 kcal | 0 g | 100 g | 0 g |
Rozmaryn | 100 g | 131 kcal | 131 kcal | 3.31 g | 5.86 g | 20.70 g |
Czosnek | 100 g | 149 kcal | 149 kcal | 6.36 g | 0.50 g | 33.06 g |
Oliwki | 100 g | 115 kcal | 115 kcal | 0.84 g | 10.68 g | 6.26 g |
SUMA | – | – | ~1,643 kcal | – | – | – |
Focaccia dla wegan
Przepis na focaccię jest domyślnie wegański, ponieważ nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. Upewnij się, że używasz wegańskich drożdży. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać ulubione warzywa, takie jak plastry pomidora, czosnek czy oliwki, a także eksperymentować ze świeżymi ziołami jak tymianek lub bazylia. Wersja wegańska sprawdzi się idealnie jako pyszna przekąska lub dodatek do sałatek.
Co zrobić, kiedy Focaccia nie wyjdzie? Jak uratować Focaccię?
- Jeśli ciasto nie rośnie, sprawdź świeżość drożdży i temperaturę wody – zbyt gorąca lub zbyt zimna woda może zahamować fermentację 1.
- W przypadku zbitego lub gęstego ciasta, wydłuż czas wyrastania i delikatnie wyrabiaj ciasto, aby wprowadzić więcej powietrza.
- Jeśli focaccia zaczyna przywierać do blachy, dokładnie posmaruj formę oliwą lub użyj papieru do pieczenia.
- Gdy spodnia część pieczywa przypieka się zbyt mocno, sprawdź temperaturę piekarnika lub obróć blachę w trakcie pieczenia, aby uzyskać równomierny wypiek.