Cześć! Dzisiaj robimy tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem z termorobota. Gotujmy!
Tagiatelle z kurczakiem i szpinakiem z curry z MPM
Course: Dania Mięsne, MPM iCoook przepisy4
servings30
minutes40
minutes300
kcal1
hour10
minutesTagliatelle z kurczakiem – Składniki
ugotowany makaron tagliatelle 200 g
350 g piersi z kurczaka
30 g suszonych pomidorów (jeśli ktoś lubi może dać 60 g ja tak zrobiłam)
100 g świeżego szpinaku (może być mrożony)
10 g czosnku
90 g śmietany 30 %
50 g oleju
1 płaska łyżeczka curry
10 g soli (ja daję 5, bo moim zdaniem trochę za słone)
Przygotowanie
- Siekaj 30 g suszonych pomidorów i 10 g czosnku w naczyniu miksującym przez 10 s na prędkości 7.
- Zamontuj mieszadło, wlej 50 g oleju i dodaj 350 g pokrojonej piersi z kurczaka. Podsmażaj przez 7 minut w temperaturze 90°C na prędkości 1.
- Dodaj 10 g soli (lub 5 g) i 1 łyżeczkę curry. Podsmażaj przez 3 minuty w temperaturze 100°C na prędkości 1.
- Dodaj szpinak i smaż przez 5 minut w temperaturze 100°C na prędkości 1, aż zwiędnie.
- Wlej 90 g śmietany 30% i gotuj przez 5 minut w temperaturze 100°C na prędkości 1.
- Ugotuj makaron tagliatelle według instrukcji na opakowaniu, a następnie polej sosem. Smacznego!
Ile kalorii ma Tagliatelle z kurczakiem?
Składnik | Kalorie (kcal/100g) | Białko (g/100g) | Tłuszcze (g/100g) | Węglowodany (g/100g) | Błonnik (g/100g) |
---|---|---|---|---|---|
Makaron tagliatelle | 150 | 5 | 1,5 | 30 | 1,8 |
Pierś z kurczaka | 165 | 31 | 3,6 | 0 | 0 |
Suszone pomidory | 258 | 14 | 3 | 56 | 12 |
Świeży szpinak | 23 | 2,9 | 0,4 | 3,6 | 2,2 |
Czosnek | 149 | 6,4 | 0,5 | 33 | 2,1 |
Śmietana 30% | 292 | 2,4 | 30 | 3,5 | 0 |
Olej | 884 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Na 100g dania | 202 | 15,35 | 11,18 | 10,41 | 1,16 |
Tagliatelle z kurczakiem curry – Wykonanie
1.W naczyniu miksującym umieść nóż. Wrzuć 30 g suszonych pomidorów i 10 g czosnku. Załóż pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko siekamy czas 10 s.,prędkość 7.

2. Zdejmij pokrywę, wyjmij nóż, zamontuj mieszadło. Wlej 50 g oleju, dodaj 350 g pokrojonej w niedużą kostkę piersi z kurczaka. Zgarnij wszystko ze ścianek naczynia łopatką. Załóż pokrywę z zamkniętą zaślepką i podsmażaj. Ustaw temperaturę na 90°C, czas na 7 minut, prędkość na 1.
3. Po upływie czasu zdejmij pokrywę, wsyp 10 g soli (jeśli wolisz, możesz wsypać tylko 5 g) i 1 płaską łyżeczkę curry. Załóż pokrywę z zamkniętą zaślepką i ponownie podsmażaj całość. Ustaw temperaturę na 100°C, czas na 3 minuty, prędkość na 1.

4. Zdejmij pokrywę, dodaj szpinak, załóż pokrywę z zamkniętą zaślepką. Smaż wszystko, aż szpinak trochę zwiędnie. Ustaw temperaturę na 100°C, czas na 5 minut, prędkość na 1.

5. Zdejmij pokrywę, wlej 90 g śmietany 30, załóż pokrywę z zamkniętą zaślepką. Gotuj wszystko razem. Ustaw temperaturę na 100°C, czas na 5 minut, prędkość na 1.

6. Ugotuj makaron tagliatelle według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu nakładaj makaron i polewaj naszym sosem. Smacznego!

Kurczak z tagliatelle – wersja bez robota MPM
Tagliatelle z kurczakiem – Uwagi
- Tutaj dałam szpinak mrożony w kostkach, bo innego nie było w najbliższych kilku sklepach. Normalnie staram się dawać świeży, liście, ewentualnie liście mrożone, ale jak nie ma psa, to kot musi szczekać, tak? 🙂
[…] nie spodziewałam się, że będzie tak smakował, zwłaszcza że nie wygląda jakoś atrakcyjnie. A w smaku, powiedziałabym, że jest lepszy, niż tagliatelle z kurczakiem i curry, […]