Tagiatelle z kurczakiem i szpinakiem z curry z MPM
Cześć! Dzisiaj robimy tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem z termorobota. Gotujmy!
Tagliatelle z kurczakiem – Składniki:
- ugotowany makaron tagliatelle 200 g
- 350 g piersi z kurczaka
- 30 g suszonych pomidorów (jeśli ktoś lubi może dać 60 g ja tak zrobiłam)
- 100 g świeżego szpinaku (może być mrożony)
- 10 g czosnku
- 90 g śmietany 30 %
- 50 g oleju
- 1 płaska łyżeczka curry
- 10 g soli (ja daję 5, bo moim zdaniem trochę za słone)
Ile kalorii ma Tagliatelle z kurczakiem?
Składnik | Kalorie (kcal/100g) | Białko (g/100g) | Tłuszcze (g/100g) | Węglowodany (g/100g) | Błonnik (g/100g) |
---|---|---|---|---|---|
Makaron tagliatelle | 150 | 5 | 1,5 | 30 | 1,8 |
Pierś z kurczaka | 165 | 31 | 3,6 | 0 | 0 |
Suszone pomidory | 258 | 14 | 3 | 56 | 12 |
Świeży szpinak | 23 | 2,9 | 0,4 | 3,6 | 2,2 |
Czosnek | 149 | 6,4 | 0,5 | 33 | 2,1 |
Śmietana 30% | 292 | 2,4 | 30 | 3,5 | 0 |
Olej | 884 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Na 100g dania | 202 | 15,35 | 11,18 | 10,41 | 1,16 |
Tagliatelle z kurczakiem curry – Wykonanie
1.W naczyniu miksującym umieść nóż. Wrzuć 30 g suszonych pomidorów i 10 g czosnku. Załóż pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko siekamy czas 10 s.,prędkość 7.
2. Zdejmij pokrywę, wyjmij nóż, zamontuj mieszadło. Wlej 50 g oleju, dodaj 350 g pokrojonej w niedużą kostkę piersi z kurczaka. Zgarnij wszystko ze ścianek naczynia łopatką. Załóż pokrywę z zamkniętą zaślepką i podsmażaj. Ustaw temperaturę na 90°C, czas na 7 minut, prędkość na 1.
3. Po upływie czasu zdejmij pokrywę, wsyp 10 g soli (jeśli wolisz, możesz wsypać tylko 5 g) i 1 płaską łyżeczkę curry. Załóż pokrywę z zamkniętą zaślepką i ponownie podsmażaj całość. Ustaw temperaturę na 100°C, czas na 3 minuty, prędkość na 1.
4. Zdejmij pokrywę, dodaj szpinak, załóż pokrywę z zamkniętą zaślepką. Smaż wszystko, aż szpinak trochę zwiędnie. Ustaw temperaturę na 100°C, czas na 5 minut, prędkość na 1.
5. Zdejmij pokrywę, wlej 90 g śmietany 30, załóż pokrywę z zamkniętą zaślepką. Gotuj wszystko razem. Ustaw temperaturę na 100°C, czas na 5 minut, prędkość na 1.
6. Ugotuj makaron tagliatelle według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu nakładaj makaron i polewaj naszym sosem. Smacznego!
Kurczak z tagliatelle – wersja bez robota MPM
Tagliatelle z kurczakiem – Uwagi
- Tutaj dałam szpinak mrożony w kostkach, bo innego nie było w najbliższych kilku sklepach. Normalnie staram się dawać świeży, liście, ewentualnie liście mrożone, ale jak nie ma psa, to kot musi szczekać, tak? 🙂
Historia makaronu tagliatelle
Makaron tagliatelle to tradycyjny włoski makaron pochodzący z regionu Emilia-Romagna i Marche. Charakteryzuje się długimi, płaskimi paskami, które są szersze niż spaghetti, ale nie tak szerokie jak fettuccine. Tagliatelle jest często podawane z różnymi sosami, najczęściej z sosem bolońskim, czyli bogatym sosem mięsnym.
Jego nazwa pochodzi od włoskiego czasownika “tagliare”, oznaczającego “ciąć”, co odnosi się do sposobu przygotowywania tego makaronu – przez cięcie ciasta na paski. Makaron tagliatelle można znaleźć zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej, a jego delikatna tekstura i smak czynią go jednym z najbardziej popularnych rodzajów makaronu we włoskiej kuchni.
Jeden komentarz