|

Tagiatelle z kurczakiem i szpinakiem z curry z MPM

Cześć! Dzisiaj robimy tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem z termorobota. Gotujmy!

Tagliatelle z kurczakiem – Składniki:

  • ugotowany makaron tagliatelle 200 g
  • 350 g piersi z kurczaka
  • 30 g suszonych pomidorów (jeśli ktoś lubi może dać 60 g ja tak zrobiłam)
  • 100 g świeżego szpinaku (może być mrożony)
  • 10 g czosnku
  • 90 g śmietany 30 %
  • 50 g oleju
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 10 g soli (ja daję 5, bo moim zdaniem trochę za słone)

Ile kalorii ma Tagliatelle z kurczakiem?

SkładnikKalorie (kcal/100g)Białko (g/100g)Tłuszcze (g/100g)Węglowodany (g/100g)Błonnik (g/100g)
Makaron tagliatelle15051,5301,8
Pierś z kurczaka165313,600
Suszone pomidory2581435612
Świeży szpinak232,90,43,62,2
Czosnek1496,40,5332,1
Śmietana 30%2922,4303,50
Olej884010000
Na 100g dania20215,3511,1810,411,16

Tagliatelle z kurczakiem curry – Wykonanie

1.W naczyniu miksującym umieść nóż. Wrzuć 30 g suszonych pomidorów i 10 g czosnku. Załóż pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko siekamy czas 10 s.,prędkość 7.

2. Zdejmij pokrywę, wyjmij nóż, zamontuj mieszadło. Wlej 50 g oleju, dodaj 350 g pokrojonej w niedużą kostkę piersi z kurczaka. Zgarnij wszystko ze ścianek naczynia łopatką. Załóż pokrywę z zamkniętą zaślepką i podsmażaj. Ustaw temperaturę na 90°C, czas na 7 minut, prędkość na 1.

3. Po upływie czasu zdejmij pokrywę, wsyp 10 g soli (jeśli wolisz, możesz wsypać tylko 5 g) i 1 płaską łyżeczkę curry. Załóż pokrywę z zamkniętą zaślepką i ponownie podsmażaj całość. Ustaw temperaturę na 100°C, czas na 3 minuty, prędkość na 1.

kurczak do tagliatelle

4. Zdejmij pokrywę, dodaj szpinak, załóż pokrywę z zamkniętą zaślepką. Smaż wszystko, aż szpinak trochę zwiędnie. Ustaw temperaturę na 100°C, czas na 5 minut, prędkość na 1.

Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

5. Zdejmij pokrywę, wlej 90 g śmietany 30, załóż pokrywę z zamkniętą zaślepką. Gotuj wszystko razem. Ustaw temperaturę na 100°C, czas na 5 minut, prędkość na 1.

Tagliatelle z kurczakiem składniki na sos
Tagliatelle z kurczakiem gotowy sos

6. Ugotuj makaron tagliatelle według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu nakładaj makaron i polewaj naszym sosem. Smacznego!

kurczak z tagliatelle i curry gotowe danie

Kurczak z tagliatelle – wersja bez robota MPM

Tagliatelle z kurczakiem – Uwagi

  • Tutaj dałam szpinak mrożony w kostkach, bo innego nie było w najbliższych kilku sklepach. Normalnie staram się dawać świeży, liście, ewentualnie liście mrożone, ale jak nie ma psa, to kot musi szczekać, tak? ?

Historia makaronu tagliatelle

Makaron tagliatelle to tradycyjny włoski makaron pochodzący z regionu Emilia-Romagna i Marche. Charakteryzuje się długimi, płaskimi paskami, które są szersze niż spaghetti, ale nie tak szerokie jak fettuccine. Tagliatelle jest często podawane z różnymi sosami, najczęściej z sosem bolońskim, czyli bogatym sosem mięsnym.

Jego nazwa pochodzi od włoskiego czasownika “tagliare”, oznaczającego “ciąć”, co odnosi się do sposobu przygotowywania tego makaronu – przez cięcie ciasta na paski. Makaron tagliatelle można znaleźć zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej, a jego delikatna tekstura i smak czynią go jednym z najbardziej popularnych rodzajów makaronu we włoskiej kuchni.

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *