Sos beszamelowy gotowy-min

Jak zrobić sos beszamelowy? Przepis

Stary zgodnie z niedzielną tradycją robił obiad – zapiekankę z mięsem mielonym, kiełbasą i łódeczkami z Lidla. Pomyślałam, że zapiekanka sama w sobie będzie trochę sucha, więc zasugerowałam, że zrobię sos beszamelowy.

Stary początkowo się opierał, że niby mu się wcinam w gotowanie i tradycję (to maniak kontroli), ale ostatecznie uległ.

Sos beszamelowy robię nie tylko do zapiekanek, ale między innymi także do lazanii.

Sos beszamelowy – składniki

  • 2 łyżki stołowe mąki (ok. 40 g),
  • 50 g masła,
  • szklanka ciepłego mleka (ok. 250 ml),
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny

Sos beszamelowy – przygotowanie

Krok 1. Rozpuść masło w garnuszku

Sos beszamelowy masło-min

Krok 2. Do masła dodaj mąkę

Mieszaj bez przerwy aż do uzyskania zasmażki.

Sos beszamelowy dodaj mąkę-min

Krok 3. Dolewaj mleko i mieszaj

Ważne! Z mlekiem mówią różnie. Jedni, że do ciepłej zasmażki zimne mleko, a do zimnej – ciepłe. Inni dają do ciepłej zasmażki ciepłe mleko. Osobiście wolę je delikatnie podgrzać choćby w mikrofali. Wtedy sos jest mniej problematyczny.

Krok 4. Dodaj 2 szczypty gałki muszkatołowej i sok z cytryny

Mieszaj dalej aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli sos wychodzi za gęsty, dodaj mleka.

I gotowe!

Sos beszamelowy gotowy-min

Tego dnia wyszedł mi wybitny ten sos beszamelowy, nawet przy utrudniającym robotę Starym.

Czytaj też  Wysokobiałkowa zapiekanka warzywna z jajkiem i serkiem wiejskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *