Cześć! Dzisiaj zrobimy bardzo smaczne danie, chociaż na takie nie wygląda. Moja rodzina bardzo polubiła ten przepis i często go wszyscy odtwarzamy w naszej kuchni. Zaczynajmy!
Przepis na Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami
Course: Dania Mięsne8
servings15
minutes20
minutes541
kcalSkładniki na Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami
1 cebula
3 ząbki czosnku
roladki z łososia
2 serki kanapkowe śmietankowe
8 suszonych pomidorów odsączonych
pół opakowania ugotowanego makaronu
Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami – Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obieramy, cebulę siekamy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Patelnie z 2 łyżkami oliwy nagrzewamy, dodajemy cebule i czosnek, solimy, podsmażamy chwilę.
- Łososia wyjmujemy z opakowania i siekamy widelcem na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli i czosnku, chwilę smażymy.
- Po chwili smażenia dodajemy odsączone z oleju suszone pomidory i smażymy 2 min.
- Kolejno dodajemy 2 opakowania serków kanapkowych i smażymy wszystko razem do rozpuszczenia się serków. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu i do makaronu dodajemy naszego łososia z serkami. Smacznego!
Notatki
- Danie jest kaloryczne i tłuste, więc osoby na diecie powinny uważać
- Aby makaron idealnie połączył się z sosem, wyjmij go z wody minutę przed końcem czasu gotowania i dokończ w sosie.
- Nie przesadź z ilością suszonych pomidorów – mają bardzo intensywny smak i mogą zdominować delikatny łosoś.
- Jeśli lubisz bardziej kremowe dania, możesz dodać łyżkę śmietanki lub kilka łyżek wody z gotowania makaronu do sosu.
- Danie najlepiej smakuje świeżo przygotowane, ale możesz przechować je w lodówce do 24 godzin.
- Najczęściej wybieram roladki lub gniazda łososia z Carrefoura ze względu na stosunek ceny do jakości. Mają dość łososiowego tłuszczu w przeciwieństwie do chudych wersji. Ewentualnie są takie gotowe obdziubane idealne pod ten przepis. Można dać łososia sałatkowego, ale on się tak dobrze nie rozpuszcza w sosie. Można też zainwestować w te droższe wędzone łososie, tylko to się z kolei nie bardzo opłaca.
Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami – Wykonanie
1. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę siekamy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Patelnie z 2 łyżkami oliwy nagrzewamy, dodajemy cebule i czosnek, solimy, podsmażamy chwilę.

2. Łososia wyjmujemy z opakowania i siekamy widelcem na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli i czosnku, chwilę smażymy.

3. Po chwili smażenia dodajemy odsączone z oleju suszone pomidory i smażymy 2 min.

4. Kolejno dodajemy 2 opakowania serków kanapkowych i smażymy wszystko razem do rozpuszczenia się serków. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu i do makaronu dodajemy naszego łososia z serkami. Smacznego!

Makaron z roladkami z łososia – wartości odżywcze
Składnik | Ilość | Kalorie/100g | Kalorie w porcji | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) |
Roladki z łososia | 100 g | 225 | 225 | 17 | 18 | 3 |
Suszone pomidory w oleju | 15 g | 240 | 36 | 0,8 | 2,3 | 3,9 |
Serek kremowy | 30 g | 267 | 80 | 1,5 | 7 | 2 |
Makaron (suchy) | 56 g | 357 | 200 | 7 | 1 | 42 |
SUMA | – | – | 541 | 26,3 | 28,3 | 50,9 |
Co zrobić, żeby makaron z łososiem miał mniej kalorii?
- Zastąp część serka kremowego jogurtem greckim 0% – zaoszczędzisz około 40 kalorii, zachowując kremową konsystencję.
- Zmniejsz ilość tłuszczu – osusz suszone pomidory z nadmiaru oleju przed dodaniem do dania. Możesz też użyć łososia wędzonego na zimno zamiast standardowych roladek, co obniży zawartość tłuszczu.
- Zastosuj pełnoziarnisty makaron – choć kaloryczność może być podobna, zawiera więcej błonnika, który zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu możesz zmniejszyć porcję.
Makaron z łososiem dla wegan
Aby przygotować wegańską wersję tego dania:
- Zamiast łososia użyj marynowanych plastrów marchewki (tzw. „carrot lox”) – możesz przygotować je marynując cienkie plastry marchewki w soku z cytryny, oleju, soli morskiej, płatkach nori i płynnym dymie.
- Zamiast serka kremowego wykorzystaj wegański serek na bazie orzechów nerkowca lub migdałów (około 100-120 kalorii na porcję).
- Makaron wybierz typowy makaron pszenny bez dodatku jaj.
Wegańska wersja będzie miała około 480 kcal, 10 g białka, 20 g tłuszczu i 60 g węglowodanów na porcję.
Co zrobić, kiedy makaron z łososiem nie wyjdzie? Jak uratować makaron z łososiem?
- Za suchy makaron – dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu i delikatnie podgrzej całość, mieszając. Możesz też dodać łyżkę oliwy lub masła.
- Za słone danie – dodaj odrobinę świeżego soku z cytryny, który zbalansuje nadmiar soli, lub zwiększ ilość serka kremowego.
- Rozpadające się roladki z łososia – nie przejmuj się tym! Potraktuj łososia jak dodatek do sosu, wymieszaj wszystko razem, tworząc kremowy sos łososiowy.
- Zbyt intensywne suszone pomidory – jeśli smak suszonych pomidorów dominuje, zrównoważ go dodając więcej serka kremowego lub kilka łyżek śmietanki.