Sos boloński do spaghetti: (termorobot MRK 18)

Składniki sos boloński do spaghetti:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 100 g wędzonego boczku
  • 150 g cebuli
  • 120 g marchwi
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g czerwonego wina półwytrawnego(możecie pominąc ten krok jeśli nie pijecie alkoholu ja tak zrobiłam)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • szczypta chlli mielonego lub ostrej papryki mielonej
  • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich

1.150 g cebuli obieram, przekrajam na 4 mniejsze części .4 ząbki czosnku obieram, 120 g marchwi obieram i kroję na mniejsze kawałki.100 g boczku kroję w kostkę.

2.W naczyniu miksującym zakładam nóż, wkładam obrana i przekrojoną cebulę,4 ząbki czosnku, 120 g marchwi pokrojonej.Zamykam pokrywę i całość siekam 6 s prędkość 6.

3.Otwieram pokrywę, za pomocą szpatułki zgarniam warzywa ze ścianek.Wyjmuję nóż i umieszczam mieszadło.Dodaję pokrojony w kostkę boczek i mięso mielone,2 łyżki oliwy z oliwek.Zamykam zaślepkę całość podsmażam w temperaturze 110 C, czas 6 min, prędkość 1.

4.Po tym czasie otwieram pokrywę dzbanka i dodaję pomidory z puszki( ja jeszcze wcześniej dałam mięso mielone to jest w następnym kroku ale nic się nie stało danie nie zmieniło swojego smaku)(jeśli dodajecie czerwone wino to jest właśnie ten czas),1,5 łyżeczki soli,0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej,czubek łyżeczki chilli mielonego,2 łyżeczki ziół prowansalskich.Zamykam porywę dzbanka z zamkniętą zaślepką.Gotuję sos temp. 100 C, czas 20 min, prędkość 1.

5.Otwieram pokrywę dzbanka i teraz! dodaję mięso mielone i łyżkę koncentratu pomidorowego.Gotuję sos czas 30 min, prędkość 1, temperatura 100 C.Po tym czasie sos jest gotowy do spożycia.Smacznego!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *