Ciasto cynamonowe z kremem ciasteczkowym

Cześć! Dzisiaj robimy coś co jesieniary lubią najbardziej czyli mocno cynamonowe i wilgotne ciasto cynamonowe polane kremowym kremem lotus!

Składniki ciasto:

  • 240 g mąki
  • 150 g cukru lub 200 g erytrolu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 235 ml mleka
  • 75 ml oleju

Składniki cynamonowy zygzak:

  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mleka

Skłądniki cynamonowa posypka:

  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Wierzch:

  • krem ciasteczkowy lotus (lub jego tańsza wersja znajdziecie w lidlu krem ciasteczkowy Sante)

Wykonanie ciasto cynamonowe z kremem ciasteczkowym:

1.Wszystkie składniki ciasta włóż do misy miksera i zmiksuj aby nie było grudek.

2.Wszystkie składniki na cynamonowy zygzak połącz ze sobą, Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wylej połowę ciasta.Na ciasto wylej połowę cynamonowego zygzaka ,robiąc zygzaki po cieście.

3.Wylej na to pozostałe ciasto i ponownie wykonaj cynamonowy zygzak na cieście.Posyp wierzch ciasta cynamonową posypką.Ciasto piecz w 175 stopniach przez 45-50 min.Ostudzone ciasto polej płynnym kremem ciasteczkowym.Smacznego!(moje ciasto trochę oklapło ponieważ nie mogłam już wytrzymać i ukroiłam ciepłe jeśli dłużej poczekasz nie oklapnie :))

Czytaj też  Cynamonki z zasmażką tangzhong

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *