piersi-przyprawy

Pieczone piersi z marchewką i majonezem – prosty przepis na obiad

Mama często robiła „Piersi z marchewką”, bo to był jej sposób na szybki i smaczny obiad. Obserwując ją, nauczyłam się tego przepisu – prostego, ale zawsze udanego. Gdy pierwszy raz sama stanęłam przy garach, postanowiłam odtworzyć ten rodzinny hit. Okazało się, że to idealne danie na moje dorosłe życie: niewiele składników, mało pracy, a efekt? Zawsze pyszny. To był mój kulinarny wyczyn, który urzekł mnie swoją prostotą i smakiem, dokładnie tak, jak robiła to mama.

Składniki na piersi z marchewką

  • 2 kg piersi oprawionych
  • 1 majonez Hellmans (inne raczej się przypalają)
  • 8 marchewek
  • wegeta 1 łyżeczka (można jeszcze posypać ulubionymi przyprawami, ja posypałam dodatkowo papryką słodką)
  • pół kg pieczarek.

Piersi z marchewką – kaloryczność

SkładnikIlośćKalorie (kcal)Białko (g)Węglowodany (g)Tłuszcz (g)Błonnik (g)
Piersi z kurczaka2 kg22004600200
Majonez Hellmann’s400 g28004243080
Marchew8 szt. (ok. 800g)3208721.624
Wegeta1 łyżeczka (ok. 5g)100.120.10.3
Pieczarki0.5 kg1101550.53
Na 100 g dania14713.12.88.90.74

Piersi z marchewką wykonanie

Krok 1. Oczyść piersi i posyp przyprawami

1.Piersi obrabiam i przekrajam na pół, dużą blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia i układam piersi ,posypuje je wegetą i ulubionymi przyprawami.

przyprawione piersi do pieczonych piersi z marchewką

Krok 2. Pokrój pieczarki w talarki i przysmaż

2.Pieczarki kroje w talarki i przysmażam na patelni z odrobiną soli, czekam aż puszczą wodę i wyparuje z nich woda . Pozostawiam do wystygnięcia.

Czytaj też  Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami
Przysmaż pieczarki na pierś z pieczarkami i marchewką

Krok 3. Obraną marchewkę zetrzyj na grubych oczkach

3.Marchewki obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach.

Zetrzyj marchewkę do pieczonym piersi

Krok 4. Pieczarki odsącz i połóż na piersiach

4.Na piersi na blaszce kładę kolejno ,usmażone i odsączone z wody pieczarki,surową i startą na tarce marchewkę,smaruje majonezem.

połóż pieczarki na piersi

Krok 5. Na pieczarki daj marchewkę i majonez

piersi z marchewką i majonezem

Krok 6. Piecz w 175 stopniach ok. 30 minut

Tak przygotowane piersi z marchewką i pieczarkami piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 25-30 min. Piersi podaję z ziemniakami lub warzywami na patelnię. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *