Cześć! Będąc na świętach u mamy myslałam o jakiś ciasteczkach do wzięcia na raz i wpadł mi właśnie ten przepis w ręcę i okazał się rewelacją!Wszyscy się w nim zakochali i po świętach robili również u siebie ten przepis.Zapraszam do pieczenia ze mną!
Składniki popękane ciasteczka czekoladowe:
- 225 g gorzkiej czekolady
- 110 g masła
- 2/3 szkl cukru
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 i 2/3 szkl mąki pszennej
- pół szklanki cukru pudru do obtoczenia
Wykonanie popękane ciasteczka czekoladowe:
1. Masło rozpuszczam w małym garnuszku, zdejmuję z palnika, dodaję połamaną czekoladę i odstawiam na 2 minuty do rozpuszczenia. Po 2 min mieszam masło z czekoladą do połączenia się składników. Odstawiam do przestygnięcia.
2. Białka oddzielam od żółtek i ubijam w robocie na sztywno, dodając partiami cukier puder, następnie żółtka i ekstrakt z wanilii.
3. Teraz zmniejszam obroty miksera i dodaję łyżka po łyżce przestudzoną masę czekoladową. Postępuję tak do skończenia masy.
4. Mąkę przesiewam przez sitko do innej miski i mieszam z solą i proszkiem do pieczenia. Mikser daję na najniższe obroty i dodaję łyżka po łyżce mąkę z proszkiem i solą.
5. Po czasie powstanie nam ciasto. Tak zrobione ciasto przekładam do innej miski, owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na całą noc.
6. Na drugi dzień wyjmuję ciasto, nagrzewam piekarnik do 165 C. Blachę wykładam papierem do pieczenia, do miseczki wsypuję, cukier puder nabieram palcami kawałek ciasta, formuję z niego kulkę i obtaczam w cukrze pudrze. Rozpłaszczam lekko na blasze, tak postępuję aż ciasto nam się skończy.
7. Ciasteczka piekę 12 min, później je studzę i wkładam do puszki i przechowuję kilka dni. Smacznego!