Ciasta

Popękane ciasteczka czekoladowe:

Popękane ciasteczka czekoladowe:

Cześć! Będąc na świętach u mamy myslałam o jakiś ciasteczkach do wzięcia na raz i wpadł mi właśnie ten przepis w ręcę i okazał się rewelacją!Wszyscy się w nim zakochali i po świętach robili również u siebie ten przepis.Zapraszam do pieczenia ze mną!

Składniki popękane ciasteczka czekoladowe:

  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 110 g masła
  • 2/3 szkl cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 i 2/3 szkl mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru do obtoczenia

Wykonanie popękane ciasteczka czekoladowe:

1. Masło rozpuszczam w małym garnuszku, zdejmuję z palnika, dodaję połamaną czekoladę i odstawiam na 2 minuty do rozpuszczenia. Po 2 min mieszam masło z czekoladą do połączenia się składników. Odstawiam do przestygnięcia.

Popękane ciasteczka czekoladowe:
Popękane ciasteczka czekoladowe:
Popękane ciasteczka czekoladowe:

2. Białka oddzielam od żółtek i ubijam w robocie na sztywno, dodając partiami cukier puder, następnie żółtka i ekstrakt z wanilii.

Popękane ciasteczka czekoladowe:
Popękane ciasteczka czekoladowe:
Popękane ciasteczka czekoladowe:
Popękane ciasteczka czekoladowe:

3. Teraz zmniejszam obroty miksera i dodaję łyżka po łyżce przestudzoną masę czekoladową. Postępuję tak do skończenia masy.

Popękane ciasteczka czekoladowe:

4. Mąkę przesiewam przez sitko do innej miski i mieszam z solą i proszkiem do pieczenia. Mikser daję na najniższe obroty i dodaję łyżka po łyżce mąkę z proszkiem i solą.

Popękane ciasteczka czekoladowe:

5. Po czasie powstanie nam ciasto. Tak zrobione ciasto przekładam do innej miski, owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na całą noc.

Popękane ciasteczka czekoladowe:

6. Na drugi dzień wyjmuję ciasto, nagrzewam piekarnik do 165 C. Blachę wykładam papierem do pieczenia, do miseczki wsypuję, cukier puder nabieram palcami kawałek ciasta, formuję z niego kulkę i obtaczam w cukrze pudrze. Rozpłaszczam lekko na blasze, tak postępuję aż ciasto nam się skończy.

Popękane ciasteczka czekoladowe:
Popękane ciasteczka czekoladowe:

7. Ciasteczka piekę 12 min, później je studzę i wkładam do puszki i przechowuję kilka dni. Smacznego!

Popękane ciasteczka czekoladowe:

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Czytaj też  Cynamonki z zasmażką tangzhong

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz również polubić…