Dyniowy sernik lotus

Cześć! Dzisiaj robimy obłędnie pyszny i kremowy sernik z ciasteczkami lotus i kremem ciasteczkowym.

Składniki spód:

  • 200 g ciastek korzennych’
  • 70 g masła

Składniki masa serowa:

  • 700 g twarogu z wiaderka piątnica
  • 130 g brązowego cukru
  • 40 g cukru białego lub 60 g erytrytolu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 280 g puree z dyni(dynie obieramy i peczemy w 180 C przez 20 min,póżniej blendujemy na puree)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
  • 80 ml śmietanki 30 %
  • 20 g mąki pszennej

1.Ser,cukry,jajka,puree i przyprawy miksuję,dodaję śmietankę i ponownie ale krótko miksuję.

2.Masło rozpuszczam,ciastka lotus blenduję na piasek i dodaję rozpuszczone masło,całość mieszam i wykładam na dno tortownicy,uklepuję.Chowam do lodówki.

3.Ubitą masę przelewam na ciasteczkowy spód.Wyrównuję.

4.Piekarnik nagrzewam do do 170 C.Wlewam trochę wody do naczynia żaroodpornego i daję na spód piekarnika.

5.Sernik wstawiam na środek piekarnika ipiekę przez 1 godz.Lekko przestudzony sernik wstawiam do lodówki na min. 8 godz a najlepiej na całą noc.

6.Na następny dzień wyjmuję sernik z lodówki,zostawiam do ogrzania.Garnek z wodą nagrzewam i jak się zaczyna gotować wstawiam słoik z kremem lotus i podgrzewam do lejącej się konsystencji.

7.Płynnym kremem polej sernik i udekoruj pokruszonymi ciasteczkami lotus.Udekoruj też 2 całymi ciasteczkami. Smacznego!

Czytaj też  Sernik pistacjowy

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *