gotowe bułki razowe

Bułki razowe z mąki 1850 – przepis

Stary zrobił serek do smarowania z łososiem, ale nie było go na co posmarować, więc wymyślił bułki razowe. Ja się trochę obawiałam, bo kiedyś robiliśmy, i wyszły twarde jak kamień. Ale że teraz mam robota planetarnego, podjęłam wyzwanie.

Bułki razowe – składniki

  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki razowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru (używam nierafinowanego trzcinowego)
  • 300 g ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy extra vergine lub zwykłej oliwy.

Opcjonalnie: możesz dać wonne zioła np. tymianek, oregano, zioła prowansalskie, wedle uznania.

Bułki razowe – tabela kaloryczności

Wartość odżywczaNa 100 g
Kalorie (kcal)253.36
Białko (g)6.49
Tłuszcz (g)5.86
Węglowodany (g)42.67

Bułki razowe z mąki 1850 – przygotowanie

Krok 1. Zrób rozczyn z drożdży

Wsyp do miski z letnią wodą pokruszone drożdże, dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę cukru.

Woda ma być letnia. Stary mi prawie zagotował i drożdże się zaparzyły. I nie dawaj od razu wszystkich 300 g wody, jak na liście składników. Stary dał i się nic nie stało, ale lepiej uważać.

Zostaw na ok. kwadrans, aż drożdże zaczną pracować (u mnie to było krócej).

Czytaj też  Rolada drożdżowa z mięsem mielonym
rozczyn z drożdży na bułki razowe

Krok 2. Przesiej mąki, wsyp sól, cukier, zioła i wymieszaj

dodaj składniki na bułki razowe

Krok 3. Dodaj rozczyn, resztę wody, wymieszaj i dodaj oliwę

mieszaj składniki na bułki razowe w robocie planetarnym

Krok 4. Miksuj ok. 10 minut w robocie

Mąka jest dość ciężka, ciasto też, więc nie wiem, czy typowy kuchenny mikser to udźwignie. W Internecie widziałam też poradę, by mieszać łyżką. Osobiście tego nie widzę. Jedyne co, to rękoma, i to dość energicznie.

Podobny przepis robiliśmy z Termorobota MPM MRK-18 i średnio sobie poradził.

Krok 5. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę

Krok 6. Zagnieć ponownie i uformuj kulki, odstaw znowu do wyrośnięcia

Tutaj Stary ma dobry patent od swojej mamy, żeby formować kulki, mocząc dłonie w wodzie. Tym sposobem ciasto się nie przykleja. Mąka razowa jest dość wilgotna, ciasto też i potrafi być mocno lepiące. Zwykłe podsypywanie mąką też nie daje rady.

bułki razowe na blaszce

Krok 7. Piecz w 180 stopniach 15 minut, potem w 230 stopniach przez ok. 7 minut

Tutaj polecam patrzeć na te bułki, czy się nie palą, bo np. mój piekarnik trochę pali i w drugiej fazie trzymałam nieco krócej, bliżej 5 minut.

Bułki razowe z mąki 1850 – podsumowanie

  • Do bułek możesz dodać pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane, babkę płesznik, nasiona chia, czarnuszkę. To podbije wartość odżywczą.
  • Wierzch bułek też warto udekorować np. siemieniem lnianym, sezamem, płatkami owsianymi, makiem lub ziołami. Co kto lubi.
  • Bułki wyszły smaczne, ale moim zdaniem trochę ciężkie, przypominały chleb. Na przyszłość spróbuję innej mąki.
  • Przez to wyrastanie dość długo się je robi. Nie tak długo, jak bułki poranne, gdzie ciasto idzie na noc do lodówki, ale nadal długo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *