Rolada drożdżowa z mięsem mielonym gotowa
|

Rolada drożdżowa z mięsem mielonym

Jak robiliśmy roladę z ciasta drożdżowego z grzybami, Stary wymyślił, że zrobimy pół z grzybami, pół z mięsem mielonym.

Jedno ciasto, jedno pieczenie – w sumie czemu nie?

Rolada drożdżowa – składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 400 g mąki pszennej,
  • pół szklanki mleka (ok. 125 g),
  • 80 g masła,
  • jajko,
  • paczka suchych drożdży,
  • sól, cukier,
  • przyprawy do mięsa mielonego.
Rolada drożdżowa z mięsem mielonym składniki

Ile kalorii ma rolada drożdżowa z mięsem mielonym?

SkładnikBiałko (g)Tłuszcz (g)Węglowodany (g)Kalorie (kcal)
Mielone mięso wieprzowe126.0100.00.01385.0
Mąka pszenna41.24.8305.21456.0
Mleko4.254.06.076.25
Masło0.7264.880.08598.4
Jajko6.34.750.3571.5
Suche drożdże2.80.3992.88422.75
Sól0.00.00.00.0
Cukier0.00.010.038.7
Przyprawy0.50.151.012.5
Całe danie181.77178.98325.513661.1
Na 100 g dania15.3815.1427.54309.74

Rolada drożdżowa z mięsem mielonym – wykonanie

Krok 1. Rozrób drożdże

Rozpuść drożdże w letnim mleku i zostaw na 15 minut, żeby popracowały.

Krok 2. Rozrób ciasto drożdżowe

Dodaj rozrobione drożdże do mąki. Dodaj następnie masło, jajko i cukier.

Wyrabiaj ciasto aż do uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji.

Zostaw na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrastania.

Rolada drożdżowa ciasto

Krok 3. Przysmaż cebulkę i mięso mielone

Kiedy ciasto wyrasta, możesz spokojnie przygotować mięso. Pokrój cebulkę w piórka i wrzuć na patelnię. Smaż do zeszklenia.

Wyrzuć mięso na patelnię, dodaj przyprawy i smaż do białości.

przysmaż mięso mielone na roladę drożdżową

Krok 4. Gotowe ciasto rozwałkuj na prostokąt

rolada drożdżowa rozwałkuj ciasto na prostokąt
Rolada drożdżowa rozwałkowane ciasto

Krok 5. Wyłóż farsz i zawiń ciasto

Rolada drożdżowa rozsmaruj farsz
Rolada drożdżowa, wałek

Krok 6. Piecz w 175 stopniach 45 minut

Zbadaj patyczkiem po tym czasie, czy ciasto w środku jest upieczone. Jak na patyczku zostanie ciasto, dodaj mu jeszcze 5-10 minut.

Rolada drożdżowa upieczona
Rolada drożdżowa z mięsem mielonym gotowa

Uwagi

  • w środku było trochę zakalca; może przez poprawki w cieście, może przez złe zawinięcie. A może dlatego, że Stary robił ciasto? Nie wiem, sprawdzę następnym razem.
  • z tego, co patrzę po innych przepisach, mogłam dać grubszą warstwę farszu.

Podobne wpisy