Roladki z tortillą z łososiem i ogórkiem – na kolację lub imprezę
Ostatnia część sagi z łososiem Starego. Mamy sałatkę z łososiem i jajkiem, mieliśmy pizzę z łososiem, a teraz z racji robienia półdomowego kebsa, przyszła kolej na roladki z tortilli z łososiem. Proste danie, sycące, świetne na imprezę. Niezbyt pracochłonne, dość zdrowe i odżywcze. Przy odrobinie kreatywności daje potencjał na naprawdę ciekawy imprezowy stół. Zapraszam.
Spis treści:
Roladki z łososiem w tortilli – składniki
- 2 placki tortilli,
- serek kanapkowy 100 g (możesz dać serek łososiowy własnej roboty),
- paczka łososia wędzonego na zimno 200 g,
- ogórek szklarniowy 200 g (ważne, żeby był tak długi, jak szeroka jest tortilla),
- sos czosnkowy.
Jak się szykuje grubsza impreza, składników może być więcej, proporcjonalnie. Powyższa ilość składników to ilość na 2 osoby, czyli można przyjąć, że 1 placek tortilli daje porcję dla 1 osoby. I 1 paczka łososia 200 g daje porcję na 2 osoby. Czyli:
- na 4 osoby – 4 placki i 2 paczki łososia,
- na 6 osób – 6 placków i 3 paczki łososia,
- na 8 osób – 8 placków i 4 paczki łososia itd.
Serka idzie 30-50g per placek.
Z roladkami można kombinować dowolnie – z rodzajem mięsa, wsadu, warzyw. Tylko ważne, żeby warzywa były świeże, i niezbyt mokre. Do roladek nie nadają się warzywa z przetworów. Daliśmy kiedyś paprykę i to rozmoczyło placki.
Jeśli chodzi o czas, obrobienie jednego placka zajmuje ok. 10 minut.
Roladki z tortilli z łososiem i ogórkiem – przygotowanie
Krok 1. Posmaruj placek serkiem
Dobrze jest wysmarować placek dość grubo i po brzegi. Wtedy jest dodatkowa korzyść, że serek trochę sklei wrapa.
Krok 2. Wyłóż łososia na tortillę
Tutaj z kolei zostaw trochę przestrzeni od brzegu, bo jak dasz łososia po brzegi, to po zwinięciu będzie wypadał z wrapa.
Krok 3. Połóż ogórka w dolnej części tortilli
Będziesz wokół niego owijać wrapa. Im ciaśniej tym lepiej.
Teraz na zdjęciu widzę, że wzięłąm zbyt krótkiego ogórka.
Krok 4. Zwiń tortillę tak ciasno, jak dasz radę
Krok 5. Wdziewaj wykałaczki we wrapa co 3-4 cm
Tutaj jest trochę zabawy, bo nie można ich wbijać na pałę. Inaczej roladki się rozlecą.
Pierwsza ważna rzecz – musisz trafić w ogórka. To zapewni im stabilizację.
Druga rzecz – nie wbijaj ich w prostej linii. Jakby to był kwadratowy placek, to tak, ale placek jest okrągły. W niektórych miejscach będzie dobrze trzymać, w innych zostanie luz, przez co roladka się rozwali.
Trzecia rzecz – muszą przejść na wylot. Inaczej nie będą trzymać.
Wbijaj tak mniej więcej 1 cm od brzegu placka.
Krok 6. Krój tortillę na środku pomiędzy wykałaczkami
Nóż musi być bardzo ostry. Dodatkowo krojąc, staraj się nie zahaczać o brzeg placka.
Krok 7. Roladki z tortilli gotowe.
Może iść na imprezowy stół.
Roladki z brzegu zostają zazwyczaj luźne. Możesz spróbować je zawinąć do środka, jak gołąbki, ale przez ogórka to będzie trochę trudne.
U nas brzegowe roladki zazwyczaj zjada Stary zanim trafią na talerz.
Roladki z łososiem w tortilli – podsumowanie
- jak rzadko jem łososia (wydaje mi się strasznie słony) i ogólnie ryby, tak te roladki z tortilli z łososiem chętnie wsuwam.
- roladki są bardzo sycące. Tak naprawdę 3-4 sztuki wystarczą, żeby zapchać.
- mówi się “tortija”. Dwa “L” obok siebie w hiszpańskim czyta się jak “J”.
- Akurat mieliśmy maraton filmów “Piła”, to nie polecam przy tych filmach jeść.