Dania Mięsne słone przekąski

Roladki z tortilli z łososiem i serkiem i ogórkiem – na kolację lub imprezę

roladki z tortilli z łososiem gotowe

Ostatnia część sagi z łososiem Starego. Mamy sałatkę z łososiem i jajkiem, mieliśmy pizzę z łososiem, a teraz z racji robienia półdomowego kebsa, przyszła kolej na roladki z tortilli z łososiem. Proste danie, sycące, świetne na imprezę. Niezbyt pracochłonne, dość zdrowe i odżywcze. Przy odrobinie kreatywności daje potencjał na naprawdę ciekawy imprezowy stół. Zapraszam.

Roladki z tortillą z łososiem i ogórkiem – na kolację lub imprezę

Recipe by KasiaCourse: Dania Mięsne, słone przekąski
Servings

20

servings
Prep time

1

hour 
Cooking time

5

minutes
Calories

300

kcal
Total time

1

hour 

10

minutes

Składniki na Roladki z tortillą z łososiem i ogórkiem

  • 2 placki tortilli,

  • serek kanapkowy 100 g (możesz dać serek łososiowy własnej roboty),

  • paczka łososia wędzonego na zimno 200 g,

  • ogórek szklarniowy 200 g (ważne, żeby był tak długi, jak szeroka jest tortilla),

  • sos czosnkowy.

Roladki z tortillą z łososiem i ogórkiem – Przygotowanie

  • Krok 1. Posmaruj placek serkiemroladki posmaruj tortillę serkiem
  • Krok 2. Wyłóż łososia na tortillę. Zostaw trochę przestrzeni od brzegu, bo jak dasz łososia po brzegi, to po zwinięciu będzie wypadał z wraparoladki z tortilli z łososiem wyłóż łososia na placek
  • Krok 3. Połóż ogórka w dolnej części tortilli. Będziesz wokół niego owijać wrapa. Im ciaśniej tym lepiej.roladki z tortilli połóż ogórka w poprzek
  • Krok 4. Zwiń tortillę tak ciasno, jak dasz radę
  • Krok 5. Wdziewaj wykałaczki we wrapa co 3-4 cm. Musisz trafić w ogórka. To zapewni im stabilizację. I nie wbijaj ich w prostej linii, tylko tak 1 cm od brzegu tortilliroladki z tortilli z łososiem wbij wykałaczki
  • Krok 6. Krój tortillę na środku pomiędzy wykałaczkamiroladki z tortilli z łososiem gotowe
  • Krok 7. Roladki z tortilli gotowe.roladki z tortilli z łososiem i sosem

Wskazówki i porady do roladek z tortilli z łososiem

  • Wybór tortilli – używaj dużych, miękkich tortilli pszennych. Te z mąki pełnoziarnistej są zdrowsze, ale trudniej się zwijają i częściej pękają.
  • Konsystencja serka – serek powinien być miękki, ale nie płynny. Jeśli jest zbyt twardy, zostaw go dłużej w temperaturze pokojowej.
  • Dokładne zwijanie – kluczem do udanych roladek jest ciasne zwinięcie tortilli. Zbyt luźne zwijanie spowoduje, że roladki rozpadną się podczas krojenia.
  • Ostre nóż – do krojenia używaj bardzo ostrego noża, najlepiej ząbkowanego, który nie zgniecie roladek.

Tabela wartości odżywczych

SkładnikIlość (na osobę)Kalorie/100gKalorie w porcjiBiałkoTłuszczeWęglowodany
Tortilla pszenna1 szt.300/100g1504g3g25g
Łosoś wędzony50g234/100g11720g5g0g
Serek śmietankowy50g300/100g1503g15g2g
Koperek5g40/100g20g0g0g
Cebulka dymka0,5 szt.30/100g50g0g1g
SUMA42427g23g28g

Roladki z łososiem w tortilli – składniki

  • 2 placki tortilli,
  • serek kanapkowy 100 g (możesz dać serek łososiowy własnej roboty),
  • paczka łososia wędzonego na zimno 200 g,
  • ogórek szklarniowy 200 g (ważne, żeby był tak długi, jak szeroka jest tortilla),
  • sos czosnkowy.

Jak się szykuje grubsza impreza, składników może być więcej, proporcjonalnie. Powyższa ilość składników to ilość na 2 osoby, czyli można przyjąć, że 1 placek tortilli daje porcję dla 1 osoby. I 1 paczka łososia 200 g daje porcję na 2 osoby. Czyli:

  • na 4 osoby – 4 placki i 2 paczki łososia,
  • na 6 osób – 6 placków i 3 paczki łososia,
  • na 8 osób – 8 placków i 4 paczki łososia itd.
Zasmakuj też  Zapiekanka gyros z ryżem

Serka idzie 30-50g per placek.

Z roladkami można kombinować dowolnie – z rodzajem mięsa, wsadu, warzyw. Tylko ważne, żeby warzywa były świeże, i niezbyt mokre. Do roladek nie nadają się warzywa z przetworów. Daliśmy kiedyś paprykę i to rozmoczyło placki.

Jeśli chodzi o czas, obrobienie jednego placka zajmuje ok. 10 minut.

Roladki z tortilli z łososiem i ogórkiem – przygotowanie

Krok 1. Posmaruj placek serkiem

Dobrze jest wysmarować placek dość grubo i po brzegi. Wtedy jest dodatkowa korzyść, że serek trochę sklei wrapa.

roladki posmaruj tortillę serkiem

Krok 2. Wyłóż łososia na tortillę

Tutaj z kolei zostaw trochę przestrzeni od brzegu, bo jak dasz łososia po brzegi, to po zwinięciu będzie wypadał z wrapa.

roladki z tortilli z łososiem wyłóż łososia na placek

Krok 3. Połóż ogórka w dolnej części tortilli

Będziesz wokół niego owijać wrapa. Im ciaśniej tym lepiej.

Teraz na zdjęciu widzę, że wzięłam zbyt krótkiego ogórka.

Krok 4. Zwiń tortillę tak ciasno, jak dasz radę

roladki z tortilli połóż ogórka w poprzek

Krok 5. Wdziewaj wykałaczki we wrapa co 3-4 cm

Tutaj jest trochę zabawy, bo nie można ich wbijać na pałę. Inaczej roladki się rozlecą.

Pierwsza ważna rzecz – musisz trafić w ogórka. To zapewni im stabilizację.

Druga rzecz – nie wbijaj ich w prostej linii. Jakby to był kwadratowy placek, to tak, ale placek jest okrągły. W niektórych miejscach będzie dobrze trzymać, w innych zostanie luz, przez co roladka się rozwali.

Trzecia rzecz – muszą przejść na wylot. Inaczej nie będą trzymać.

Wbijaj tak mniej więcej 1 cm od brzegu placka.

roladki z tortilli z łososiem wbij wykałaczki

Krok 6. Krój tortillę na środku pomiędzy wykałaczkami

Nóż musi być bardzo ostry. Dodatkowo krojąc, staraj się nie zahaczać o brzeg placka.

Krok 7. Roladki z tortilli gotowe.

Może iść na imprezowy stół.

Roladki z brzegu zostają zazwyczaj luźne. Możesz spróbować je zawinąć do środka, jak gołąbki, ale przez ogórka to będzie trochę trudne.

U nas brzegowe roladki zazwyczaj zjada Stary zanim trafią na talerz.

roladki z tortilli z łososiem gotowe
roladki z tortilli z łososiem i sosem

Roladki z tortilli – inne warianty

Roladki z tortilli – 15 smakowitych wariantów na każdą okazję

Roladki z tortilli to uniwersalna przekąska, która sprawdza się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. W zaledwie 30 minut możesz przygotować efektowne i smaczne danie, które zachwyci rodzinę i gości. To świetny wybór na przyjęcia, lunch do pracy lub kolację, gdy nie masz ochoty na długie gotowanie. Sekret udanych roladek tkwi w odpowiednim doborze składników i właściwym ich zwinięciu.

Klasyczne warianty roladek z tortilli

Mięsne roladki z tortilli

  1. Klasyczne z szynką i serem
    • Tortille pszenne
    • Serek śmietankowy
    • Szynka (6-8 plastrów)
    • Ser żółty (100g)
    • Sałata
    • Pomidor
  2. Roladki z kurczakiem i awokado
    • Tortille pszenne
    • Grillowany kurczak (200g)
    • Awokado (1 sztuka)
    • Rukola
    • Ser feta (100g)
    • Sos jogurtowy z ziołami
  3. Włoskie roladki z salami
    • Tortille pszenne
    • Serek śmietankowy z ziołami
    • Salami (100g)
    • Szynka parmeńska (50g)
    • Ser provolone (100g)
    • Rukola
    • Suszone pomidory (50g)
    • Świeża bazylia
  4. Roladki z mięsem mielonym w stylu taco
    • Tortille pszenne
    • Mięso mielone wołowe (250g)
    • Przyprawa do taco
    • Ser cheddar (100g)
    • Sałata
    • Awokado
    • Salsa
Zasmakuj też  Tagiatelle z kurczakiem i szpinakiem z curry z MPM

Rybne roladki z tortilli

  1. Roladki z tortilli z łososiem
    • Tortille pszenne
    • Łosoś wędzony (150g)
    • Serek śmietankowy
    • Koperek
    • Ogórek
    • Rukola
  2. Roladki z tuńczykiem
    • Tortille pszenne
    • Tuńczyk w sosie własnym (1 puszka)
    • Majonez (2 łyżki)
    • Kapary (1 łyżka)
    • Czerwona cebula
    • Sałata
    • Ogórek

Wegetariańskie roladki z tortilli

  1. Roladki warzywne z hummusem
    • Tortille pszenne
    • Hummus (200g)
    • Świeży szpinak
    • Czerwona papryka
    • Ogórek
    • Marchewka
    • Kiełki
  2. Śródziemnomorskie roladki z fetą
    • Tortille pszenne
    • Ser feta (150g)
    • Oliwki
    • Ogórek
    • Pomidor
    • Czerwona cebula
    • Oregano

Przepis na klasyczne roladki z tortilli

Poniżej znajdziesz szczegółowy przepis na klasyczne roladki z tortilli, które możesz dostosować według własnych upodobań.

Składniki na klasyczne roladki z tortilli (4 porcje)

  • 4 duże tortille pszenne
  • 200g serka śmietankowego (w temperaturze pokojowej)
  • 150g szynki w plastrach
  • 100g sera żółtego w plastrach
  • 1 duży pomidor, pokrojony w plasterki
  • 4 liście sałaty
  • 1 awokado (opcjonalnie)
  • 4 łyżki majonezu lub sosu jogurtowego (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku

Roladki z tortilli – przygotowanie

  1. Rozłóż tortillę na płaskiej powierzchni i równomiernie posmaruj ją serkiem śmietankowym.
  2. Ułóż na serkowej bazie warstwę szynki, pozostawiając około 2 cm wolnego brzegu z jednej strony.
  3. Dodaj plasterki sera żółtego, pomidora i liść sałaty.
  4. Przypraw solą i pieprzem do smaku, opcjonalnie dodaj plasterki awokado.
  5. Zacznij zwijać tortillę od strony bez wolnego brzegu, stopniowo formując ciasny rulon.
  6. Owiń gotową roladkę folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut, aby stężała.
  7. Po schłodzeniu, usuń folię i pokrój roladkę na kawałki o szerokości około 2 cm.

Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut chłodzenia Liczba porcji: 4 (około 6-8 kawałków z każdej tortilli)

Wskazówki i porady do roladek z tortilli

  1. Odpowiednia konsystencja nadzienia – składniki powinny być równomiernie rozłożone, a serek śmietankowy w temperaturze pokojowej łatwiej się rozprowadza.
  2. Ciasne zwijanie – kluczem do sukcesu jest ciasne zwinięcie tortilli, dzięki czemu roladki nie rozpadną się podczas krojenia.
  3. Schłodzenie przed krojeniem – zawsze schłodź roladki w lodówce przed krojeniem, aby nadzienie się ustabilizowało.
  4. Ostry nóż – do krojenia używaj bardzo ostrego noża, który nie zgniecie roladek.

Tabela wartości odżywczych (dla klasycznych roladek z szynką)

SkładnikIlośćKalorie/100gKalorie w porcjiBiałkoTłuszczeWęglowodany
Tortilla pszenna1 szt. (70g)3002106g5g35g
Serek śmietankowy50g2351173g11g2g
Szynka40g100408g1g0g
Ser żółty25g350887g7g0g
Pomidor30g1850g0g1g
Sałata10g1520g0g0g
SUMA46224g24g38g

Jak zrobić roladki z tortilli z mniejszą liczbą kalorii?

  1. Wybierz tortille pełnoziarniste – mają więcej błonnika i często mniej kalorii niż klasyczne tortille pszenne.
  2. Zastąp serek śmietankowy jogurtem greckim z dodatkiem ziół lub serkiem light, oszczędzając nawet do 50 kalorii na porcję.
  3. Zwiększ proporcję warzyw – dodaj więcej sałaty, pomidorów, ogórków, a zmniejsz ilość serów i wędlin.
  4. Używaj chudych mięs – zamiast szynki czy salami wybierz chudą wędlinę z kurczaka lub indyka.

Roladki z tortilli dla wegan

Wegańskie roladki z tortilli są równie smaczne jak tradycyjne. Oto kilka propozycji:

  1. Wegańskie roladki z hummusem
    • Tortille pszenne (sprawdź, czy nie zawierają dodatku mleka)
    • Hummus (200g)
    • Świeży szpinak
    • Kolorowe papryki
    • Ogórek
    • Awokado
    • Kiełki
  2. Roladki z pastą z ciecierzycy
    • Tortille pszenne
    • Pasta z ciecierzycy (200g ciecierzycy, 2 łyżki tahini, sok z cytryny, czosnek)
    • Rukola
    • Pomidory suszone
    • Czarne oliwki
    • Czerwona cebula
  3. Roladki z tofu i awokado
    • Tortille pszenne
    • Marynowane tofu (200g)
    • Awokado (1 sztuka)
    • Sałata
    • Kiełki
    • Wegański majonez.
Zasmakuj też  Pieczone piersi z marchewką i majonezem - prosty przepis na obiad

Inne ciekawe warianty roladek z tortilli

Słodkie roladki z tortilli

  1. Roladki z nutellą i bananem
    • Tortille pszenne
    • Nutella lub krem czekoladowy
    • Banany
    • Posiekane orzechy
    • Płatki kokosowe
  2. Roladki z masłem orzechowym i dżemem
    • Tortille pszenne
    • Masło orzechowe
    • Dżem truskawkowy lub malinowy
    • Płatki owsiane
    • Miód

Roladki z tortilli na ciepło

  1. Quesadilla roll-ups
    • Tortille pszenne
    • Ser cheddar (200g)
    • Papryczki jalapeno
    • Kurczak (opcjonalnie)
    • Podsmażane na patelni po zwinięciu
  2. Zapiekane roladki z tortilli
    • Tortille pszenne
    • Mielone mięso z przyprawami
    • Fasola
    • Ser
    • Sos pomidorowy
    • Zapiekane w piekarniku przez 15 minut

Egzotyczne roladki z tortilli

  1. Tajskie roladki z kurczakiem
    • Tortille pszenne
    • Kurczak w sosie satay
    • Marchewka
    • Ogórek
    • Kiełki fasoli mung
    • Kolendra
    • Limonka
  2. Indyjskie roladki curry
    • Tortille pszenne
    • Kurczak lub ciecierzyca w curry
    • Jogurt
    • Świeża kolendra
    • Mango chutney
  3. Greckie roladki
    • Tortille pszenne
    • Hummus
    • Ser feta
    • Oliwki kalamata
    • Ogórek
    • Pomidor
    • Czerwona cebula
    • Oregano

Roladki z tortilli to przepis, który możesz modyfikować w nieskończoność, dostosowując go do swoich preferencji smakowych i dostępnych składników. Eksperymentuj z różnymi kombinacjami i odkrywaj swoje ulubione warianty!

Co zrobić, kiedy roladki z tortilli z łososiem nie wyjdą? Jak uratować roladki?

Tortilla pęka podczas zwijania

Zbyt sucha tortilla łatwo pęka. Podgrzej ją przez 10 sekund w mikrofalówce lub na suchej patelni, aby stała się bardziej elastyczna.

Nadzienie wycieka przy krojeniu

Jeśli nadzienie wycieka, włóż roladki do zamrażarki na 10-15 minut – podchłodzone będą łatwiejsze do pokrojenia.

Zbyt wilgotne nadzienie

Gdy nadzienie jest zbyt wilgotne, tortilla rozmięka. Odciśnij nadmiar wody z warzyw przed dodaniem ich do roladek. W przypadku serka, dodaj łyżkę tartej bułki, aby zagęścić masę.

Roladki rozpadają się podczas krojenia

Użyj bardzo ostrego noża i krój jednym, zdecydowanym ruchem, nie przyciskając roladki. Możesz też zawinąć roladkę w folię spożywczą i schłodzić przez minimum 1 godzinę przed krojeniem.

Roladki z łososiem w tortilli – podsumowanie

  • jak rzadko jem łososia (wydaje mi się strasznie słony) i ogólnie ryby, tak te roladki z tortilli z łososiem chętnie wsuwam.
  • roladki są bardzo sycące. Tak naprawdę 3-4 sztuki wystarczą, żeby zapchać.
  • mówi się „tortija”. Dwa „L” obok siebie w hiszpańskim czyta się jak „J”.
  • Akurat mieliśmy maraton filmów „Piła”, to nie polecam przy tych filmach jeść.

Najczęściej zadawane pytania

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania roladek z tortilli z łososiem?

Do podstawowej wersji potrzebujesz: tortilli pszennych, wędzonego łososia, serka śmietankowego, koperku, cebulki dymki, soku z cytryny oraz soli i pieprzu do smaku.

Czy mogę zastąpić łososia innym składnikiem w tym przepisie?

Oczywiście! Zamiast łososia wędzonego możesz użyć pstrąga wędzonego, gotowanej piersi z kurczaka, szynki lub dla wersji wegetariańskiej – sera żółtego z awokado.

Jak długo można przechowywać roladki z tortilli z łososiem w lodówce?

Roladki najlepiej smakują świeże, ale można je przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 24 godzin. Dłuższe przechowywanie sprawi, że tortilla stanie się wilgotna.

Jakie dodatki najlepiej pasują do roladek z tortilli z łososiem?

Świetnie sprawdzają się: awokado, świeży szpinak, rukola, kapary, ogórek, rzodkiewka czy kiełki. Możesz też eksperymentować z serkami smakowymi (np. z ziołami lub czosnkiem).

Czy roladki z tortilli z łososiem nadają się na imprezy i catering?

Zdecydowanie tak! To elegancka przekąska idealna na przyjęcia. Na catering przygotuj je maksymalnie 3-4 godziny przed podaniem i przechowuj w lodówce. Dla lepszej prezentacji krój je tuż przed serwowaniem.
Roladki z tortilli z łososiem to elegancka przekąska, która zachwyci twoich gości prostotą przygotowania i wybornym smakiem. Dzięki możliwości przygotowania z wyprzedzeniem doskonale sprawdzają się na przyjęciach i spotkaniach towarzyskich.

Wypróbuj ten przepis już dziś i podziel się swoją opinią w komentarzach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kasia

Cześć, jestem Kasia i na tym blogu udowadniam, że z każdej sytuacji jest wyjście. Jeszcze niedawno myślałam, że nie ma dla mnie przyszłości, i zostanę kurą domową. Dzisiaj biorę swoją słabość i przekuwam ją w siłę.

Możesz również polubić…

O autorce

Kasia Gotuje autorka

Cześć, jestem Kasia i na tym blogu udowadniam, że z każdej sytuacji jest wyjście. Jeszcze niedawno myślałam, że nie ma dla mnie przyszłości, i zostanę kurą domową. Dzisiaj biorę swoją słabość i przekuwam ją w siłę.

Najnowsze wpisy