Brownie mocno czekoladowe
Składniki brownie mocno czekoladowe:
- 3 jajka
- 220 g cukru trzcinowego
- 2 gorzkie czekolady
- 200 g masła rozpuszczonego
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 50 g ciemnego kakao
- 125 g mąki
Składniki polewa brownie mocno czekoladowe:
- pół kostki masła 100 g
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- pół szklanki śmietanki 30 %
Wykonanie brownie mocno czekoladowe :
1.Masło rozpuszczam w mikrofali i przelewam do rondelka,do rozpuszczonego masła dodaję połamaną gorzką czekoladę i mieszam do rozpuszczenia i połączenia się z masłem,dodaję kilka kropel olejku migdałowego.
2.Do rozpuszczonej czekolady z masłem dodaję 2 partiami ciemne kakao(Pamiętaj aby kupić dobrej jakości ciemne kakao ja Ci polecam kakao decomorreno można je kupić w prawie każdym sklepie) i mieszam do połączenia się składników.
3.Tak zrobioną czekoladę odstawiam na bok.
4.Teraz wrzucam 3 całe jajka do misy robota i ubijam chwilę.Póżniej dodaję partiami 220 g cukru trzcinowego.
5.Zmniejszam obroty robota i dodaję mąkę łyżka po łyżce.
6.Po dodaniu mąki,dodaję naszą przestudzoną rozpuszczoną czekoladę łyżka po łyżce.
7.Po skończeniu dodawania czekolady wyłączam robota, wyjmuję misę i mieszam jeszcze łopatką masę,dodaję szczyptę soli.
8.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i przelewam nasze brownie.
9.Brownie piekę w 175 stopniach, opcja góra-dół przez 25 min.
10.Jak już nasze brownie się wystudzi,robię polewę na brownie.Pół kostki masła rozpuszczam w rondelku, jak masło całkowicie się rozpuści dodaję połamaną w kostki czekoladę,śmietankę 30 % i mieszam do połączenia się składników.Taką polewą od razu polewam nasze wystudzone brownie.Wkładam do lodówki na całą noc. Smacznego!