Gotowe cebularze lubelskie przepis

Domowy cebularz lubelski – przepis

Trudno pochodzić z Lubelszczyzny i nie znać cebularzy lubelskich, szczególnie jeśli Twój mąż jest taką cebulą. Dlatego dzisiaj robimy domowy cebularz lubelski.

Ważne! Prawdziwy cebularz lubelski tak jak oscypek czy rogal świętomarciński to zastrzeżony przepis i tylko kilka piekarń w Polsce ma prawo go wykonywać. To, co dzisiaj robimy, to nie jest TEN cebularz lubelski, tylko jego domowa wersja wg przepisu mojej babci. Zapraszam.

Cebularz lubelski – składniki

Składniki na ciasto na cebularze

  • 50 g świeżych drożdży lub 15 g suchych drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • 500 g mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • 60 g masła

Składniki na cebulę z makiem do cebularzy

  • 3 duże cebule
  • 3 łyżki maku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju.
Przepis na cebularze składniki

Ile kalorii ma cebularz lubelski – tabela kaloryczności

SkładnikKalorie (kcal)Białko (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)
Drożdże36,54,650,951,9
Cukier480012
Mąka1820505380
Mleko1508,253,7512
Jajko685,54,80,6
Masło430,20,5148,60,04
Cebula1804,950,4541,85
Mak157,55,412,68,4
Olej176,80200
Razem306779,2696,15457,79
Na 100 g2135,526,6931,86

Cebularze lubelskie – przygotowanie

Krok 1. Cebula z makiem do cebularzy – wykonanie

Wiadomo, nie ma cebularzy bez cebuli. Jak zrobić cebulę do cebularzy lubelskich? To nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka.

Przede wszystkim cebulę musisz przygotowywać tak dzień/dwa przed pieczeniem, żeby się trochę pokisiła. Można pominąć ten krok (moja babcia nie czekała dwa dni na cebularze 😁). Ale moim zdaniem warto poczekać.

Cebulę pokrój w dość grubą kostkę i obgotuj przez 1-2 minuty we wrzątku.

Czytaj też  Przepis na jajka sadzone z frytkownicy beztłuszczowej
obgotuj cebulę na cebularze

Następnie przełóż ją do miski, dodaj 2-3 łyżki maku, 2 łyżki oleju i wymieszaj. Nie przesadzałabym z makiem, bo potem w słoiku ścieka na dół.

Poczekaj, aż ostygnie, przełóż do słoika i wstaw do lodówki. Upewnij się, że słoik jest szczelnie zakręcony, bo inaczej cała lodówka będzie pachnieć cebularzami.

Cebula z makiem na cebularze lubelskie

Krok 2. Ciasto na cebularze – wykonanie

Cebula się kisi (tak naprawdę to już powinna być gotowa, jeśli chcesz, żeby była naprawdę wspaniała w smaku), my zaś zabieramy się za ciasto.

Krok 3. Przygotuj rozczyn drożdżowy

Podgrzej mleko tak, żeby było ciepłe, ale nie gorące, ani też nie letnie.

Weź pół szklanki ciepłego mleka, dodaj do niego drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki. Wymieszaj i zostaw niech popracuje.

Drożdże suche możesz wymieszać od razu z mąką.

Krok 4. Rozpuść 60g masła z pozostałą częścią mleka

Krok 5. Dodaj rozpuszczone masło i rozczyn do mąki z solą

Dodaj składniki na cebularze do robota

Krok 6. Roztrzep jajko i dodaj do pozostałych składników

Zostaw trochę jajka na posmarowanie brzegów cebularzy.

Krok 7. Wyrabiaj ciasto do uzyskania pożądanej konsystencji

gotowe rozrobione ciasto na cebularze

W naszym przypadku to jest podobne do ciasta na pizzę bez wyrastania.

Ciasto nie może się kleić do rąk, bo potem trzeba je rozwałkować na placki. Jeśli będzie się kleić, dodawaj mąkę, aż przestanie.

Krok 8. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 60-90 minut

Krok 9. Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrób z niego kulki

uformuj kulki na cebularze

Każdą kulkę pougniataj jeszcze przez chwilę.

Krok 10. Rozwałkuj kulki na placki

rozwałkuj cebularze

Jaka grubość placków na cebularze? To zależy, jakie chcesz cebulaki. U nas lepsze wyszły te grubsze z placków o grubości na oko 3/4 cm. Im grubszy placek, tym łatwiej będzie w niego wdusić cebulę, żeby był trochę wklęsły.

Czytaj też  Dżem truskawkowy(termorobot mrk 18)

Ale jeżeli chcesz mieć więcej sztuk cebularzy albo żeby były większe, możesz wałkować na płasko, jednak nie mniej niż pół centymetra. Pamiętaj, że im bardziej płaski placek, tym bardziej się upali w piekarniku.

Połóż na blaszkę papier do pieczenia. W innych przepisach widziałam, że dają olej. Ja nie dawałam, żeby nie dodawać kalorii. Ewentualnie jak się boisz, że się spalą, daj mąkę lub bułkę tartą pod spód.

Krok 11. Posmaruj brzegi jajkiem i nałóż cebulę na placki

Ile cebuli nakładać na cebularze? Przede wszystkim równomiernie, żeby wystarczyło na wszystkie placki. U nas Stary przycebularzył z cebulą i wyszło jej za mało, przez co potem było mało cebuli na plackach.

Krok 12. Zostaw do wyrośnięcia na 30-60 minut

Krok 13. Piecz ok. 20 minut w 180°C

Gotowe cebularze

Cebularze powinny mieć złoty kolor. Jeśli będą blade, zostaw jeszcze na 5 minut. Jeżeli zaś widzisz np. po 15 minutach, że są złote, możesz wyjąć i sprawdzić, czy są gotowe.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *