Domowy cebularz lubelski – przepis
Trudno pochodzić z Lubelszczyzny i nie znać cebularzy lubelskich, szczególnie jeśli Twój mąż jest taką cebulą. Dlatego dzisiaj robimy domowy cebularz lubelski.
Ważne! Prawdziwy cebularz lubelski tak jak oscypek czy rogal świętomarciński to zastrzeżony przepis i tylko kilka piekarń w Polsce ma prawo go wykonywać. To, co dzisiaj robimy, to nie jest TEN cebularz lubelski, tylko jego domowa wersja wg przepisu mojej babci. Zapraszam.
Cebularz lubelski – składniki
Składniki na ciasto na cebularze
- 50 g świeżych drożdży lub 15 g suchych drożdży instant
- 1 łyżka cukru
- 500 g mąki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soli
- 60 g masła
Składniki na cebulę z makiem do cebularzy
- 3 duże cebule
- 3 łyżki maku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju.
Ile kalorii ma cebularz lubelski – tabela kaloryczności
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) |
Drożdże | 36,5 | 4,65 | 0,95 | 1,9 |
Cukier | 48 | 0 | 0 | 12 |
Mąka | 1820 | 50 | 5 | 380 |
Mleko | 150 | 8,25 | 3,75 | 12 |
Jajko | 68 | 5,5 | 4,8 | 0,6 |
Masło | 430,2 | 0,51 | 48,6 | 0,04 |
Cebula | 180 | 4,95 | 0,45 | 41,85 |
Mak | 157,5 | 5,4 | 12,6 | 8,4 |
Olej | 176,8 | 0 | 20 | 0 |
Razem | 3067 | 79,26 | 96,15 | 457,79 |
Na 100 g | 213 | 5,52 | 6,69 | 31,86 |
Cebularze lubelskie – przygotowanie
Krok 1. Cebula z makiem do cebularzy – wykonanie
Wiadomo, nie ma cebularzy bez cebuli. Jak zrobić cebulę do cebularzy lubelskich? To nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka.
Przede wszystkim cebulę musisz przygotowywać tak dzień/dwa przed pieczeniem, żeby się trochę pokisiła. Można pominąć ten krok (moja babcia nie czekała dwa dni na cebularze 😁). Ale moim zdaniem warto poczekać.
Cebulę pokrój w dość grubą kostkę i obgotuj przez 1-2 minuty we wrzątku.
Następnie przełóż ją do miski, dodaj 2-3 łyżki maku, 2 łyżki oleju i wymieszaj. Nie przesadzałabym z makiem, bo potem w słoiku ścieka na dół.
Poczekaj, aż ostygnie, przełóż do słoika i wstaw do lodówki. Upewnij się, że słoik jest szczelnie zakręcony, bo inaczej cała lodówka będzie pachnieć cebularzami.
Krok 2. Ciasto na cebularze – wykonanie
Cebula się kisi (tak naprawdę to już powinna być gotowa, jeśli chcesz, żeby była naprawdę wspaniała w smaku), my zaś zabieramy się za ciasto.
Krok 3. Przygotuj rozczyn drożdżowy
Podgrzej mleko tak, żeby było ciepłe, ale nie gorące, ani też nie letnie.
Weź pół szklanki ciepłego mleka, dodaj do niego drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki. Wymieszaj i zostaw niech popracuje.
Drożdże suche możesz wymieszać od razu z mąką.
Krok 4. Rozpuść 60g masła z pozostałą częścią mleka
Krok 5. Dodaj rozpuszczone masło i rozczyn do mąki z solą
Krok 6. Roztrzep jajko i dodaj do pozostałych składników
Zostaw trochę jajka na posmarowanie brzegów cebularzy.
Krok 7. Wyrabiaj ciasto do uzyskania pożądanej konsystencji
W naszym przypadku to jest podobne do ciasta na pizzę bez wyrastania.
Ciasto nie może się kleić do rąk, bo potem trzeba je rozwałkować na placki. Jeśli będzie się kleić, dodawaj mąkę, aż przestanie.
Krok 8. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 60-90 minut
Krok 9. Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrób z niego kulki
Każdą kulkę pougniataj jeszcze przez chwilę.
Krok 10. Rozwałkuj kulki na placki
Jaka grubość placków na cebularze? To zależy, jakie chcesz cebulaki. U nas lepsze wyszły te grubsze z placków o grubości na oko 3/4 cm. Im grubszy placek, tym łatwiej będzie w niego wdusić cebulę, żeby był trochę wklęsły.
Ale jeżeli chcesz mieć więcej sztuk cebularzy albo żeby były większe, możesz wałkować na płasko, jednak nie mniej niż pół centymetra. Pamiętaj, że im bardziej płaski placek, tym bardziej się upali w piekarniku.
Połóż na blaszkę papier do pieczenia. W innych przepisach widziałam, że dają olej. Ja nie dawałam, żeby nie dodawać kalorii. Ewentualnie jak się boisz, że się spalą, daj mąkę lub bułkę tartą pod spód.
Krok 11. Posmaruj brzegi jajkiem i nałóż cebulę na placki
Ile cebuli nakładać na cebularze? Przede wszystkim równomiernie, żeby wystarczyło na wszystkie placki. U nas Stary przycebularzył z cebulą i wyszło jej za mało, przez co potem było mało cebuli na plackach.
Krok 12. Zostaw do wyrośnięcia na 30-60 minut
Krok 13. Piecz ok. 20 minut w 180°C
Cebularze powinny mieć złoty kolor. Jeśli będą blade, zostaw jeszcze na 5 minut. Jeżeli zaś widzisz np. po 15 minutach, że są złote, możesz wyjąć i sprawdzić, czy są gotowe.