W jakiej temperaturze piec ptysie

Ptysie piecze się w dwóch etapach, aby uzyskać idealnie wyrośnięte, lekkie i chrupiące ciasto parzone.

1. Temperatura początkowa:

  • 200–220°C przez pierwsze 15–20 minut.
  • Wysoka temperatura pomaga ciastu szybko wyrosnąć i nabrać lekkości.

2. Obniżenie temperatury:

  • Po tym czasie obniż temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 10–15 minut, aż ptysie staną się złociste i chrupiące.
  • Obniżenie temperatury pozwala na dopieczenie ptysiów w środku, aby były suche i nie opadły.

Wskazówki:

  • Nie otwieraj piekarnika w pierwszej fazie pieczenia (przez pierwsze 20 minut), aby ptysie nie opadły.
  • Jeśli ptysie są zbyt blade po upieczeniu, można je zostawić na dodatkowe 5 minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku, aby doszły i zachowały swoją strukturę.

Po upieczeniu dobrze jest odstawić je do całkowitego ostudzenia przed nadziewaniem, aby zachowały chrupkość.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Czytaj też  W jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *