W jakiej temperaturze piec ptysie
Ptysie piecze się w dwóch etapach, aby uzyskać idealnie wyrośnięte, lekkie i chrupiące ciasto parzone.
1. Temperatura początkowa:
- 200–220°C przez pierwsze 15–20 minut.
- Wysoka temperatura pomaga ciastu szybko wyrosnąć i nabrać lekkości.
2. Obniżenie temperatury:
- Po tym czasie obniż temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 10–15 minut, aż ptysie staną się złociste i chrupiące.
- Obniżenie temperatury pozwala na dopieczenie ptysiów w środku, aby były suche i nie opadły.
Wskazówki:
- Nie otwieraj piekarnika w pierwszej fazie pieczenia (przez pierwsze 20 minut), aby ptysie nie opadły.
- Jeśli ptysie są zbyt blade po upieczeniu, można je zostawić na dodatkowe 5 minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku, aby doszły i zachowały swoją strukturę.
Po upieczeniu dobrze jest odstawić je do całkowitego ostudzenia przed nadziewaniem, aby zachowały chrupkość.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]