gotowy-krem pistacjowy pasta pistacjowa

Domowa pasta pistacjowa – jak zrobić pastę z pistacji w domu

Idą święta Wielkanocne i rodzina zamówiła sernik pistacjowy i mazurka pistacjowego.

Oba ciasta robiłam rok wcześniej i zrobiły furorę. Tym razem postanowiłam zrobić z innego przepisu i wyszła zajebista. Sekretem okazała się biała czekolada.

Sprawdź, czy Tobie też wyjdzie.

Domowa pasta pistacjowa składniki

  • 200 g pistacji niesolonych obranych
  • 300 g białej czekolady
  • 120 g oleju roślinnego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu
  • szczypta soli
domowa pasta pistacjowa składniki

Ile ma kalorii pasta pistacjowa domowej roboty?

SkładnikWaga (g)Kalorie (kcal)Białko (g)Tłuszcz (g)Węglowodany (g)Błonnik (g)
Pistacje niesolone obrane20056011.244.827.210.4
Biała czekolada30017946.835.656.43.2
Olej roślinny1201080012000
Razem620343418200.483.613.6

Ekstrakt waniliowy i sól pominęłam.

Wskazówka. Można dodać do pasty miarkę odżywki białkowej o smaku pistacjowym, co zwiększy jej wartość odżywczą.

Jak zrobić pastę z pistacji – wykonanie

Krok 1. Obrane pistacje zalej wrzątkiem

Obrane pistacje zalewam wrzątkiem i odstawiam na 1 godz. Po tym czasie będzie Ci łatwiej obrać je z brązowej skórki.

zalej pistacje wrzątkiem

Tutaj polecam kupić gotowe, obrane pistacje, bo z wydłubywaniem ich z łupinek prawie dostałam cholery.

Krok 2. Upraż pistacje w 180 stopniach, 8 minut

Obrane pistacje przekładam na blaszkę do pieczenia wyłożonej papierem i prażę je w 180 C na ok. 8 min. Po tym czasie wyciągam pistacje i odstawiam do wystudzenia.

Krok 3. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej

Jeśli do pasty masz dodać białko, to może być dobry moment.

Krok 4. Blender

Prażone pistację wrzucamy w blender (lub robota) i siekamy je do konsystencji pisaku.

posiekaj pistacje na drobno

Do tak rozdrobnionych pistacji wrzucamy szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i połowę oleju roślinnego (ja dałam oliwę z oliwek, ale lepiej jest dać olej roślinny – oliwa zmienia trochę smak, ale mi to nie przeszkadza).

Czytaj też  Rafaello

Dalej całość blendujemy.

zblendowana pasta pistacjowa

Krok 5. Wymieszaj całość

Przekładam tak przygotowane pistacje do garnka, wlewam rozpuszczoną białą czekoladę i drugą połowę oleju roślinnego. Mieszam wszystko razem do uzyskania jednolitej masy.

jak zrobic paste z pistacji gotowa pasta

Tak przygotowaną pastę przekładam do słoiczka i przechowuję w lodówce.

Ta pasta jest idealna do wypieków. Ja np. robię ją do mazurka pistacjowego lub sernika pistacjowego, które niebawem będą na blogu z użyciem właśnie tej pasty 😉

Smacznego!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *