3 bit ciasto bez pieczenia na herbatnikach (termorobot mrk 18)
Moja rodzina kocha serniki. Stary nie lubi. Dla niego ciasto to albo z orzechami, albo jakieś kremowe. Często na święta przywozi od swojej mamy 3 bit – ciasto bez pieczenia na herbatnikach.
Kiedy po aktualizacji termobota MPM zobaczyłam, że jest 3 bit do zrobienia, pomyślałam, że zrobię mu przyjemność.
Ciasto jest dość drogie i kaloryczne, ale kurdę warto. Stary powiedział, że to prawdopodobnie najlepsze ciastko, jakie kiedykolwiek zrobiłam.
Spis treści:
3 bit – Składniki na ciasto:
- 250 g herbatników
- 500 g kajmaku
- 100 g mlecznej czekolady
- 150 g mleka
3 bit – Składniki na krem budyniowy:
- 800 g mleka
- 80 g proszku budyniowego waniliowego
- 4 żółtka jaj
- 250 g masła w temp pokojowej
- 150 g cukru pudru
Składniki na krem śmietankowy:
- 500 g śmietany 36 %
- 250 g serka mascarpone
- 40 g cukru pudru.
3 bit – tabela kaloryczności
Wartość odżywcza | Na 100 g ciasta |
---|---|
Kalorie (kcal) | 300.4 |
Białko (g) | 3.64 |
Tłuszcz (g) | 19.63 |
Węglowodany (g) | 26.45 |
3 bit – Krem budyniowy: przygotowanie
Krok 1. Zmieszaj mleko z proszkiem budyniowym i podgrzej
W naczyniu miksującym montuje motylek, wlewam 800 g mleka i wsypuje 80 g proszku budyniowego (ja proszek najpierw wymieszałam z odlanego z 800 g mleka i wlałam już rozcieńczony).
Krok 2. Dodaj żółtka i zmieszaj
Dodaję 4 żółtka jaj. Zakładam pokrywę z zamkniętą zaślepką i gotuję budyń. Temperatura 100 C, czas 12 min, prędkość 2. Tak ugotowany budyń przekładam do pojemnika i odstawiam do wystudzenia. Myję misę.
Krem budyniowy trzeba zostawić do ostudzenia.
Krok 3. Dodaj masło i cukier puder i zmieszaj
W naczyniu miksującym montuję ponownie motylek. Dodaję 250 g pokrojonego na mniejsze kawałki masła w temperaturze pokojowej oraz wsypuję 150 g cukru pudru. Zakładam pokrywę z zamkniętą zaślepką, mieszam masę. Czas 1 minuta, prędkość 4.
Krok 4. W trakcie mieszania dodawaj po łyżce przestudzonego kremu budyniowego
Na pokrywie otwieram zaślepkę w trakcie mieszania masła z pudrem, dodaję po łyżce przestudzonego kremu budyniowego, mieszam do połączenia się kremu z masłem i pudrem.
Możesz to samo zrobić w mikserze czy robocie planetarnym.
Krok 5. Przełóż krem do miski
Gotowy krem budyniowy przekładam do miski. Misę myję.
Krok 6. Ubij śmietanę na krem
W naczyniu miksującym zakładam motylek. Wlewam 500 g śmietany kremówki 36 % i wsypuję 40 g cukru pudru. Zakładam pokrywę z zamkniętą zaślepką, ubijam śmietanę na krem. Czas 2 min prędkość 4.
Krok 7. Dodaj mascarpone i wymieszaj
Dodaję do ubitej śmietany 250 g serka mascarpone i mieszam ponownie 2 min prędkość 4.
Krok 8. Blachę wyłóż zamoczonymi w mleku herbatnikami
Blachę do ciasta wkładam papierem do pieczenia, herbatniki moczę w mleku i wykładam nimi spód blachy.
Krok 9. Podgrzej masę kajmakową i wysmaruj na herbatniki
Masę kajmakową podgrzewam 1 min w mikrofali i wykładam na herbatniki, smaruję.
Krok 10. Ułóż warstwę herbatników na masie kajmakowej
Krok 11. Na herbatniki wyłóż cały przestudzony krem budyniowy
Układam znowu na krem budyniowy herbatniki.
Krok 12. Ubitą śmietanę nałóż na herbatniki i równomiernie rozsmarowuj
Krok 13. Posyp ciasto gorzką czekoladą
Tabliczkę gorzkiej czekolady rozdrabniam w blenderze na wiórki i posypuję nimi ciastko. Odstawiam na noc do lodówki do chłodzenia. Smacznego.
3 bit – ciasto bez pieczenia na herbatnikach: Podsumowanie
- ciasto jest dość pracochłonne i drogie, więc nie robiłabym go ot tak, na przekąskę. Raczej na jakieś święto raz do roku, żeby oczarować rodzinę.
- ciasto nie jest też szczególnie przyjazne cukrzykom i osobom z chorą wątrobą.
- cukier można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem.