Dżem truskawkowy(termorobot mrk 18)

Cześć! Pojawiły się już truskawki na ryneczkach (lub ogrodach) więc pomyślałam zrobie weki na jesień/zimę dziś robimy bardzo dobry dżem truskawkowy o dziwo zaskoczył mnie smakiem jak i kolorem ! Jak ze sklepu.Zaczynajmy gotowanie.

Skłądniki:

  • 1 kg umytych i oszypułkowanych truskawek
  • 250 g cukru
  • 30 g proszku żelującego 2;1

Wykonanie dżem truskawkowy(termorobot mrk18)

1.W naczyniu miksującym umieszczamy nóż.Wkładamy 1 kg truskawek, 250 g cukru i 30 g proszku żelującego.Zamykamy pokrywe z zamknietą zaślepką i miksujemy czas 10 s, prędkość 5.

2.Otwieray pokrywę,zgarniam szpatułką wszystko ze ścianek dzbanka na dno.Zamykam pokrywę z zamkniętą zaślepką.Gotuję dżem 20 min prędkość 2, temperatura 90 C.

3.Ugotowany dżem przelewam do wyparzonych słoików ,zakręcam i stawiam do góry dnem. Po ostudzeniu przechowuję dżem w lodówcę.Smacznego!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Czytaj też  Tagiatelle z kurczakiem i szpinakiem z curry z MPM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *