Kurczak w sosie śmietankowo porowym z koperkiem
Cześć! Dzisiaj robimy szybki tani i pyszny obiad.Tak zrobiony kurczak jest bardzo smaczny i to coś innego niż tradycyjny kotlet z kurczaka lub zwyczajnie przysmażony na patelni 😉 Jeśli też macie dość zwykłego przysmażonego kurczaka i szukacie pomysłu jak rozmaicić obiad w waszej kuchni to zapraszam na wypróbowanie tego przepisu!
Składniki kurczak w sosie śmietankowo porowym z koperkiem:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 pęczek koperku
- 150 ml bulionu
- 200 ml śmietanki 30
- przyprawa do kurczaka
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki
Kurczak w sosie śmietankowo porowym z koperkiem wykonanie:
1.Kurczaka kroję na mniejszę filety,doprawiam solą,pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.Obtaczam w mące i kładę na rozgrzanej patelni z oliwą.Smażę z obu stron na złoty kolor.
2.Gdy skończę przysmażać kurczaka ,przysmażam pokrojonego pora w talarki i startą marchewkę na grubych oczkach.
3.Gdy marchewka z porem zmięknie dodaję do niej bulion, i śmietankę,chwilę podsmażam wszystko razem.
4.Chwilę póżniej dodaję na sos zrobionego kurczaka i chwilę razem duszę ok 5-8 min.
5.Pod koniec smażenia dodaję sporą szczyptę posiekanego świeżego koperku.Tak zrobionego kurczaka podaje z ziemniakami.Smacznego!