Panierowana miruna z patelni
Moja mama rzadko robi rybę, z reguły tylko wtedy, jak w Kościele Katolickim jest ścisły post. Teraz jak byłam na święta, robiła mirunę.
Miruna to ogólnie dobra ryba do jedzenia, zawiera sporo zdrowego, rybiego tłuszczu i bytuje na 500m głębokości, co uniemożliwia jej hodowlę. A, jak wiemy, ryby hodowlane (zwłaszcza łosoś norweski) to jedne wielkie siedlisko toksyn. Ogólnie to, co hodowlane, najczęściej jest niezdrowe.
Miruna panierowana – składniki
- 500 g fileta z miruny (raczej bez glazury),
- bułka tarta,
- jajko,
- oliwa na patelnię,
- sól, pieprz, przyprawa do ryb.
Smażona Miruna panierowana – tabela kaloryczności
Składnik | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Kalorie (kcal) |
---|---|---|---|---|
500 g fileta z miruny | 90 | 5 | 0 | 370 |
100 g bułki tartej | 10 | 12 | 68 | 370 |
1 jajko | 12 | 6 | 0.5 | 75 |
2 łyżki oliwy | 0 | 20 | 0 | 120 |
Łącznie | 112 | 43 | 68.5 | 935 |
Na 100 g | 22.4 | 8.6 | 13.7 | 187 |
- Miruna to chuda ryba, bogata w białko i kwasy tłuszczowe omega-3.
- Panierowanie zwiększa kaloryczność potrawy, ale można je nieco obniżyć, używając bułki tartej o niskiej zawartości tłuszczu lub panierując rybę w płatkach owsianych.
- Do panierowania można dodać ulubione zioła i przyprawy, aby nadać rybie więcej smaku.
- Jeżeli chcesz obniżyć kaloryczność tego dania, zamiast smażyć rybę, upiecz ją w piekarniku albo w air frierze.
Panierowana miruna z patelni – wykonanie
Krok 1. Przypraw rybę
Są różne szkoły. Przyprawy można dać do jajka, do bułki tartej albo prosto na rybę. Moja mama daje prosto na rybę.
Krok 2. Rozbij jajko w miseczce
Bułkę tartą wysyp na talerzyk.
Mocz rybę w jajku, następnie w bułce tartej i wio na patelnię.
Krok 3. Smaż rybę, aż panierka się zarumieni
Nie jestem fanką smażenia na czas. Wystarczy inny tłuszcz, inna kuchenka, inna patelnia albo inny składnik, i danie się spali.
Moja mama daje sporo tłuszczu. Ja daję mniej.
Krok 4. Podawaj z ziemniakami i surówką
Miruna z patelni – podsumowanie
To danie jest stosunkowo łatwe do przygotowania, nawet dla osób z niewielkim doświadczeniem kulinarnym. Nie wymaga skomplikowanych technik ani specjalistycznego sprzętu.
Cały proces, od przygotowania składników do usmażenia miruny, zajmuje około 30 minut.
Miruna to chuda ryba o delikatnym smaku, który dobrze komponuje się z panierką. Danie jest pyszne i sycące, a dzięki dodatkowi ziół i przypraw może mieć różne warianty smakowe.
W odróżnieniu od popularnych ryb – mintaja czy pangi – miruna jest bogata w białko i kwasy tłuszczowe omega-3, które są ważne dla zdrowia.
Panierowanie zwiększa kaloryczność potrawy, ale można je nieco obniżyć, panierując rybę w płatkach owsianych.
Wskazówki:
- Jeśli masz możliwość, wybierz świeżą mirunę o jędrnym miąższu i błyszczącej skórze.
- Dokładnie dopraw rybę solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
- Smaż mirunę na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy.
Kiedy warto przyrządzić mirunę?
Miruna z patelni to doskonały pomysł na:
- Szybki i zdrowy obiad lub kolację w tygodniu.
- Lekki lunch do pracy lub szkoły.
- Imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi.
- Danie dla osób na diecie redukcyjnej.
Uwielbiam rybę. U mnie przynajmniej raz w tygodniu, ale miruny jeszcze nie jadłem. Muszę wypróbować Twój przepis.
Polecam, dobra ryba, chuda, wdzięczna, dobrze przyjmuje przyprawy i przede wszystkim zdrowa, tak jak pisałam w przepisie – niemożliwa do hodowli.
A Ty jakie ryby jesz najczęściej?
Najczęściej łosoś, pstrąg tęczowy i ostatnio halibut.
A skąd bierzesz łososia?