Racuchy drożdżowe z jabłkami:
Cześć w kolejnym poście! Dzisiaj robimy przepyszne drożdżowe racuchy z jabłkami z ICook. Są przepyszne i puszyste! Szybkie w wykonaniu. Zapraszam do odtworzenia mojego przepisu, wstawienia zdjęć w komentarzu i dania znać, czy smakowały! Zabieramy się za gotowanie.
Składniki racuchy drożdżowe z jabłkami
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 180 g mleka
- 1 jajko
- 25 cukru
- szczypta soli
- 150 g jabłek(obranych i wydrążonych z gniazd nasiennych)
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania.
1.W naczyniu miksującym montuję nóż.Odważam 150 g jabłek,zakłądam pokrywę z zamkniętą zaślepką,rozdrabniam,czas 7 s,prędkość 5.Rozdrobnione jabłka przekładam do miseczki i polewam sokiem z cytryny żeby nie zżółkły.
2.Naczynie miksujące myję po jabłkach.Do umytego naczynia zakładam nóż,wlewam 180 g mleka i wsypuję 25 g cukru,20 g mąki pszennej i dodaję 1 łyżeczkę suchych drożdży.Zamykam pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką i podgrzewam rozczyn drożdżowy.Czas 1 min i 30 s, temperatura 40 C, prędkość 1.
3.Tak przygotowany rozczyn zostawiam w naczyniu do wyrośnięcia na 10 min.Po tym czasie zdejmuję pokrywę,wsypuję pozostałe 230 g mąki,dodaję 1 jajko i wsypuję szczyptę soli.Zakładam pokrywę z zamkniętą zaślepką i wyrabiam drożdżowe ciasto.Czas 30 s, prędkość 4.Po tym czasie wyrabiam dokłądnie ciasto.Opcja ugniatanie czas 2 min,prędkość2.
4.Po tym czasie zdejmuję pokrywę dzbanka,dodaję rozdrobnione wcześniej jabłka i przy pomocy silikonowej łopatki wszystko mieszam.Zostawiam ciastko na 15-20 min do wyrośnięcia.
5.W czasie gdy racuchy rosną nagrzewam patelnie z olejem.Leję go trochę więcej żeby racuchy były w połowie zanurzone.Przysmażam około 1 min z obu stron.Usmażone racuchy układam na talerzu wyłożonym papierem ręcznikowym żeby tłuszcz wsiąkł.Podaję ciepłe posypane cukrem pudrem.Smacznego!