Rolada drożdżowa z mięsem mielonym
Jak robiliśmy roladę z ciasta drożdżowego z grzybami, Stary wymyślił, że zrobimy pół z grzybami, pół z mięsem mielonym.
Jedno ciasto, jedno pieczenie – w sumie czemu nie?
Spis treści:
Rolada drożdżowa – składniki
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 400 g mąki pszennej,
- pół szklanki mleka (ok. 125 g),
- 80 g masła,
- jajko,
- paczka suchych drożdży,
- sól, cukier,
- przyprawy do mięsa mielonego.
Uwaga! My robiliśmy mieszane mięsno-grzybowe. W zależności od tego, na którą wersję się decydujesz, możesz dać więcej mięsa lub grzybów.
Ile kalorii ma rolada drożdżowa z mięsem mielonym?
Składnik | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Kalorie (kcal) |
---|---|---|---|---|
Mielone mięso wieprzowe | 126.0 | 100.0 | 0.0 | 1385.0 |
Mąka pszenna | 41.2 | 4.8 | 305.2 | 1456.0 |
Mleko | 4.25 | 4.0 | 6.0 | 76.25 |
Masło | 0.72 | 64.88 | 0.08 | 598.4 |
Jajko | 6.3 | 4.75 | 0.35 | 71.5 |
Suche drożdże | 2.8 | 0.399 | 2.884 | 22.75 |
Sól | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Cukier | 0.0 | 0.0 | 10.0 | 38.7 |
Przyprawy | 0.5 | 0.15 | 1.0 | 12.5 |
Całe danie | 181.77 | 178.98 | 325.51 | 3661.1 |
Na 100 g dania | 15.38 | 15.14 | 27.54 | 309.74 |
Rolada drożdżowa z mięsem mielonym – wykonanie
Ważne! Ciasto drożdżowe przygotowałam z przepisu w termorobocie MRK-18, ale wyszło strasznie rzadkie. Musiałam je przerzucić do robota planetarnego, dodać mąki i mieszać jeszcze dobre 15 minut. Po tym zabiegu nadal było dość rzadkie i klejące, ale już sobie poradziłam. Ogólnie ciasta z iCoooka wychodzą dość rzadkie (miałam tak z kopytkami, bułkami), więc teraz nie ufam przepisom, tylko obserwuję ciasto.
Krok 1. Rozrób drożdże
Rozpuść drożdże w letnim mleku i zostaw na 15 minut, żeby popracowały.
Krok 2. Rozrób ciasto drożdżowe
Dodaj rozrobione drożdże do mąki. Dodaj następnie masło, jajko i cukier.
Wyrabiaj ciasto aż do uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji.
Zostaw na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrastania.
Ważne! W przepisie jest, żeby na tym etapie dodać też sól. Ja tego nie robię, bo sól przeszkadza drożdżom. Daję sól nieco później.
Krok 3. Przysmaż cebulkę i mięso mielone
Kiedy ciasto wyrasta, możesz spokojnie przygotować mięso. Pokrój cebulkę w piórka i wrzuć na patelnię. Smaż do zeszklenia.
Wyrzuć mięso na patelnię, dodaj przyprawy i smaż do białości.
Krok 4. Gotowe ciasto rozwałkuj na prostokąt
Krok 5. Wyłóż farsz i zawiń ciasto
Krok 6. Piecz w 175 stopniach 45 minut
Zbadaj patyczkiem po tym czasie, czy ciasto w środku jest upieczone. Jak na patyczku zostanie ciasto, dodaj mu jeszcze 5-10 minut.
Uwagi
- w środku było trochę zakalca; może przez poprawki w cieście, może przez złe zawinięcie. A może dlatego, że Stary robił ciasto? Nie wiem, sprawdzę następnym razem.
- z tego, co patrzę po innych przepisach, mogłam dać grubszą warstwę farszu.