Sernik ptasie mleczko bez pieczenia
Scrollując internet w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji, wpadłam na przepis na sernik z ptasim mleczkiem. W jednej chwili mój mózg zalała fala endorfin – mój narzeczony uwielbia takie kremówki. Gdy zobaczył ten z ptasim mleczkiem, powiedział: „Robimy”!
I zrobiłam.
Spis treści:
Składniki na sernik ptasie mleczko bez pieczenia
Spód:
- 240 g herbatników
- 100 g masła
Masa sernikowa:
- 400 g śmietanki 36
- 600 g kremowego serka Philadelphia (ja użyłam zwykłego kanapkowego)
- 2 łyżki żelatyny + 50 ml wody
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- skórka z 1 cytryny
- pół opakowania ptasiego mleczka
Ile kalorii ma sernik ptasie mleczko?
Składnik | Waga (g) | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Węglowodany (g) | Tłuszcz (g) |
---|---|---|---|---|---|
Herbatniki | 240 | 1008 | 8.64 | 115.2 | 64.8 |
Masło | 100 | 717 | 0.9 | 0.6 | 81 |
Masa sernikowa: | – | – | – | – | – |
Śmietana 36% | 400 | 752 | 6.4 | 4.8 | 72 |
Serek Philadelphia | 600 | 480 | 24 | 3.6 | 40 |
Żelatyna | 2 | 8 | 0.6 | 1.8 | 0 |
Cukier puder | 120 | 480 | 0 | 120 | 0 |
Ekstrakt waniliowy | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Skórka z cytryny | 1 | 4 | 0.1 | 1 | 0.1 |
Ptasie mleczko (pół opakowania) | 50 | 195 | 1.5 | 42 | 6 |
Całe ciasto: | 1692 | 3644 | 41.14 | 288.2 | 263.9 |
W 100 g ciasta: | – | 215.4 | 2.44 | 17.1 | 15.7 |
Ciasto jest bogate w kalorie, tłuszcze i cukry. Zawartość białka jest niska. Taka kompozycja składników nie sprzyja zdrowiu i może prowadzić do nadwagi i innych problemów zdrowotnych.
Sugestie:
- Zmniejsz ilość masła o połowę i użyj masła o obniżonej zawartości tłuszczu.
- Zastąp część cukru pudru erytrytolem lub innym słodzikiem bez kalorii.
- Użyj chudego serka Philadelphia.
- Dodaj do masy sernikowej słodkie owoce (mango, ananas, truskawka), aby zwiększyć zawartość błonnika i witamin.
- Jedz ciasto po posiłku bogatym w białko, wówczas zmniejszysz tzw. ładunek glikemiczny.
- Dodaj do masy sernikowej odżywkę białkową.
Sernik ptasie mleczko – wykonanie
Krok 1. Pokrusz herbatniki, wymieszaj z masłem i ułóż spód
240 g herbatników kruszę blenderem, rozpuszczam masło i mieszam z herbatnikami.
Tak powstałą masę wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód schowałam do lodówki.
Krok 2. Ubij śmietankę i zrób masę
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie.
Do misy robota wrzucam śmietankę kremówkę i ubijam.
Przekładam ubitą śmietanę do innej misy.
Do misy robota daję serek kremowy, cukier, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny i żelatynę. Ubijam to przez chwilę i dodaję łyżka po łyżce ubitą śmietanę.
Jak nie masz robota, myślę, że mikser spokojnie wystarczy.
Krok 3. Do masy dodaj pokrojone pięterko ptasiego mleczka
Wymieszaj łopatką.
Krok 4. Wyłóż masę do formy i wstaw do lodówki na 24h
Tak powstałą masę wykładamy na wcześniej wyłożoną ciasteczkami tortownicę i chowam na 24 godziny do lodówki, żeby masa stężała. Wierzch sernika można ozdobić rozpuszczoną czekoladą i ja też tak zrobiłam. Smacznego!
Osobiście lubię przed degustacją wyjąć to ciasto z lodówki, żeby trochę odtajało, wtedy jest takie fajne. Stary nie lubi, ale to już też kwestia gustu.