Bułki razowe z mąki 1850 – przepis
Stary zrobił serek do smarowania z łososiem, ale nie było go na co posmarować, więc wymyślił bułki razowe. Ja się trochę obawiałam, bo kiedyś robiliśmy, i wyszły twarde jak kamień. Ale że teraz mam robota planetarnego, podjęłam wyzwanie.
Spis treści:
Bułki razowe – składniki
- 25 g świeżych drożdży
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki razowej
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru (używam nierafinowanego trzcinowego)
- 300 g ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy extra vergine lub zwykłej oliwy.
Opcjonalnie: możesz dać wonne zioła np. tymianek, oregano, zioła prowansalskie, wedle uznania.
Bułki razowe – tabela kaloryczności
Wartość odżywcza | Na 100 g |
---|---|
Kalorie (kcal) | 253.36 |
Białko (g) | 6.49 |
Tłuszcz (g) | 5.86 |
Węglowodany (g) | 42.67 |
Bułki razowe z mąki 1850 – przygotowanie
Krok 1. Zrób rozczyn z drożdży
Wsyp do miski z letnią wodą pokruszone drożdże, dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę cukru.
Woda ma być letnia. Stary mi prawie zagotował i drożdże się zaparzyły. I nie dawaj od razu wszystkich 300 g wody, jak na liście składników. Stary dał i się nic nie stało, ale lepiej uważać.
Zostaw na ok. kwadrans, aż drożdże zaczną pracować (u mnie to było krócej).
Krok 2. Przesiej mąki, wsyp sól, cukier, zioła i wymieszaj
Krok 3. Dodaj rozczyn, resztę wody, wymieszaj i dodaj oliwę
Krok 4. Miksuj ok. 10 minut w robocie
Mąka jest dość ciężka, ciasto też, więc nie wiem, czy typowy kuchenny mikser to udźwignie. W Internecie widziałam też poradę, by mieszać łyżką. Osobiście tego nie widzę. Jedyne co, to rękoma, i to dość energicznie.
Podobny przepis robiliśmy z Termorobota MPM MRK-18 i średnio sobie poradził.
Krok 5. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę
Krok 6. Zagnieć ponownie i uformuj kulki, odstaw znowu do wyrośnięcia
Tutaj Stary ma dobry patent od swojej mamy, żeby formować kulki, mocząc dłonie w wodzie. Tym sposobem ciasto się nie przykleja. Mąka razowa jest dość wilgotna, ciasto też i potrafi być mocno lepiące. Zwykłe podsypywanie mąką też nie daje rady.
Krok 7. Piecz w 180 stopniach 15 minut, potem w 230 stopniach przez ok. 7 minut
Tutaj polecam patrzeć na te bułki, czy się nie palą, bo np. mój piekarnik trochę pali i w drugiej fazie trzymałam nieco krócej, bliżej 5 minut.
Bułki razowe z mąki 1850 – podsumowanie
- Do bułek możesz dodać pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane, babkę płesznik, nasiona chia, czarnuszkę. To podbije wartość odżywczą.
- Wierzch bułek też warto udekorować np. siemieniem lnianym, sezamem, płatkami owsianymi, makiem lub ziołami. Co kto lubi.
- Bułki wyszły smaczne, ale moim zdaniem trochę ciężkie, przypominały chleb. Na przyszłość spróbuję innej mąki.
- Przez to wyrastanie dość długo się je robi. Nie tak długo, jak bułki poranne, gdzie ciasto idzie na noc do lodówki, ale nadal długo.