Piernikowe cynamonki
Składniki piernikowe cynamonki ciasto:
- 250 ml mleka
- 14 g suszonych drożdży lub 40 g świeżych
- 600 g mąki pszennej
- 2 duże łyżki masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
Składniki masa piernikowa:
- 100 g masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 spora łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka ciemnego kakao
Wykonanie piernikowe cynamonki:
1. W garnuszku podgrzewam razem mleko cukier i masło. Następnie dodaję suszone drożdże i mieszam (mogą być grudki suszonych drożdży, ale to nic, podczas wyrabiania ciasta to się połączy)
2. Do misy robota wsypuję mąkę, dodaję jajka, sól i wszystko zagniatam do wyrobienia się ciasta. Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.
3. W czasie gdy ciasto rośnie ,robię nadzienie. Ciepłe masło cukier, przyprawę do piernika i ciemne kakao mieszam do połączenia się składników. Gdy nasze ciasto wyrośnie wałkujemy je na duuuży placek i smarujemy całe nadzienie. Ciasto zwijamy w rulonik i kroimy na cynamonki. Cynamonki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
4.Jak cynamonki wyrosną, smaruje je jajkiem roztrzepanym z mlekiem.Cynamonki piekę w 180 stopniach,funkcja góra-dół przez 30 minut.Smacznego!