Pieczone piersi z marchewką i majonezem – prosty przepis na obiad
Mama często robiła „Piersi z marchewką”, bo to był jej sposób na szybki i smaczny obiad. Obserwując ją, nauczyłam się tego przepisu – prostego, ale zawsze udanego. Gdy pierwszy raz sama stanęłam przy garach, postanowiłam odtworzyć ten rodzinny hit. Okazało się, że to idealne danie na moje dorosłe życie: niewiele składników, mało pracy, a efekt? Zawsze pyszny. To był mój kulinarny wyczyn, który urzekł mnie swoją prostotą i smakiem, dokładnie tak, jak robiła to mama.
Spis treści
Składniki na piersi z marchewką
- 2 kg piersi oprawionych
- 1 majonez Hellmans (inne raczej się przypalają)
- 8 marchewek
- wegeta 1 łyżeczka (można jeszcze posypać ulubionymi przyprawami, ja posypałam dodatkowo papryką słodką)
- pół kg pieczarek.
Piersi z marchewką – kaloryczność
Składnik | Ilość | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Węglowodany (g) | Tłuszcz (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|---|
Piersi z kurczaka | 2 kg | 2200 | 460 | 0 | 20 | 0 |
Majonez Hellmann’s | 400 g | 2800 | 4 | 24 | 308 | 0 |
Marchew | 8 szt. (ok. 800g) | 320 | 8 | 72 | 1.6 | 24 |
Wegeta | 1 łyżeczka (ok. 5g) | 10 | 0.1 | 2 | 0.1 | 0.3 |
Pieczarki | 0.5 kg | 110 | 15 | 5 | 0.5 | 3 |
Na 100 g dania | – | 147 | 13.1 | 2.8 | 8.9 | 0.74 |
Piersi z marchewką wykonanie
Krok 1. Oczyść piersi i posyp przyprawami
1.Piersi obrabiam i przekrajam na pół, dużą blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia i układam piersi ,posypuje je wegetą i ulubionymi przyprawami.
Krok 2. Pokrój pieczarki w talarki i przysmaż
2.Pieczarki kroje w talarki i przysmażam na patelni z odrobiną soli, czekam aż puszczą wodę i wyparuje z nich woda . Pozostawiam do wystygnięcia.
Krok 3. Obraną marchewkę zetrzyj na grubych oczkach
3.Marchewki obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach.
Krok 4. Pieczarki odsącz i połóż na piersiach
4.Na piersi na blaszce kładę kolejno ,usmażone i odsączone z wody pieczarki,surową i startą na tarce marchewkę,smaruje majonezem.
Krok 5. Na pieczarki daj marchewkę i majonez
Krok 6. Piecz w 175 stopniach ok. 30 minut
Tak przygotowane piersi z marchewką i pieczarkami piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 25-30 min. Piersi podaję z ziemniakami lub warzywami na patelnię. Smacznego.