Piernikowe cynamonki

Składniki piernikowe cynamonki ciasto:

  • 250 ml mleka
  • 14 g suszonych drożdży lub 40 g świeżych
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 duże łyżki masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Składniki masa piernikowa:

  • 100 g masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 spora łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka ciemnego kakao

Wykonanie piernikowe cynamonki:

1. W garnuszku podgrzewam razem mleko cukier i masło. Następnie dodaję suszone drożdże i mieszam (mogą być grudki suszonych drożdży, ale to nic, podczas wyrabiania ciasta to się połączy)

2. Do misy robota wsypuję mąkę, dodaję jajka, sól i wszystko zagniatam do wyrobienia się ciasta. Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.

3. W czasie gdy ciasto rośnie ,robię nadzienie. Ciepłe masło cukier, przyprawę do piernika i ciemne kakao mieszam do połączenia się składników. Gdy nasze ciasto wyrośnie wałkujemy je na duuuży placek i smarujemy całe nadzienie. Ciasto zwijamy w rulonik i kroimy na cynamonki. Cynamonki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

4.Jak cynamonki wyrosną, smaruje je jajkiem roztrzepanym z mlekiem.Cynamonki piekę w 180 stopniach,funkcja góra-dół przez 30 minut.Smacznego!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Czytaj też  Masa z mleka w proszku do wafli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *