Bułki wrocławskie

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 40 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 220 ciepłego mleka
  • 1 jajko

Bułki wrocławskie wykonanie:

1. Miskę smaruję olejem i odstawiam. Do naczynia miksującego montuję nóż. Wlewam 220 g ciepłego mleka i dodaję drożdże. Zamykam pokrywę i mieszam czas, 10 sekund, prędkość 4.

2. Otwieram pokrywę dzbanka, wsypuję 500 g mąki, 40 g miękkiego masła pokrojonego na mniejsze kawałki, 1 jajko, 2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę soli. Ugniatam prędkość 3, czas 3 minuty.

3. Wyrobione ciasto przekładam do miski nasmarowanej olejem, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

4. Po czasie wyrastania odrywam kawałek ciasta i formuję bułeczkę, obtaczam w mące i przekrajam lekko nożem. Układam na blasze do pieczenia. Postępuję tak do skończenia się ciasta. Bułki odstawiam do wyrośnięcia na 30 min.

5. Wyrośnięte bułki piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Smacznego!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Czytaj też  Ciasto włoszka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *