Bułki wrocławskie
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 15 g drożdży
- 40 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 220 ciepłego mleka
- 1 jajko
Bułki wrocławskie wykonanie:
1. Miskę smaruję olejem i odstawiam. Do naczynia miksującego montuję nóż. Wlewam 220 g ciepłego mleka i dodaję drożdże. Zamykam pokrywę i mieszam czas, 10 sekund, prędkość 4.
2. Otwieram pokrywę dzbanka, wsypuję 500 g mąki, 40 g miękkiego masła pokrojonego na mniejsze kawałki, 1 jajko, 2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę soli. Ugniatam prędkość 3, czas 3 minuty.
3. Wyrobione ciasto przekładam do miski nasmarowanej olejem, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
4. Po czasie wyrastania odrywam kawałek ciasta i formuję bułeczkę, obtaczam w mące i przekrajam lekko nożem. Układam na blasze do pieczenia. Postępuję tak do skończenia się ciasta. Bułki odstawiam do wyrośnięcia na 30 min.
5. Wyrośnięte bułki piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Smacznego!