Ciasto włoszka
Składniki ciasto orzechowe:
- 5 białek
- 1 i 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 3/4 szklanki cukru lub erytrytolu
- 1 łyżka z górką mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka z górką mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masa budyniowa:
- 600 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
Poncz do nasączenia:
- 1/3 szklanki gorzkiej herbaty
- 3 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- 300 ml dżemu wiśniowego (lub powideł śliwkowych jeśli nie lubicie wiśni, ja tak właśnie zrobiłam)
- 120 g okrągłych biszkoptów
- puszka masy kajmakowej
- posiekane orzechy włoskie
Wykonanie ciasto orzechowe Włoszka:
1. Białka ubijam na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodaję cukier, później zmniejszam obroty miksera na najniższe i dodaję posiekane orzechy, mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia. Spód blaszki wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 C, funkcja góra-dół i piekę przez 35 min.
2. W czasie gdy ciasto się piecze robię poncz do nasączenia biszkoptu. Zaparzam herbatę i dodaję sok z cytryny, odstawiam.
3. Gdy ciasto się pieczę zaczynam robić też masę. Gotuję budyń i odstawiam do wystygnięcia.
4. Jak budyń wystygnie, ucieram ciepłe masło w misie robota i dodaję łyżka po łyżce wystudzony budyń. Postępuję tak do skończenia się budyniu.
5. Zimne ciasto orzechowe nasączam herbatą wymieszaną z sokiem z cytryny. Potem rozsmarowuję powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy jeśli lubicie i wykładam masę budyniową. Na wierzch masy układam biszkopty.
6. Następnie rozsmarowuję puszkę masy kajmakowej po biszkoptach i posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Wkładam do lodówki na całą noc. Smacznego! Jak wam się podobał przepis? Zrobicie w najbliższym czasie? Jeśli tak proszę o zdjęcia w komentarzu z waszymi ciastami lub po prostu zostawienia komentarza 😉 (pomoże mi to bardziej rozwinąć bloga i dodawać więcej ciekawych przepisów) Smacznego!