Ciasto włoszka

Składniki ciasto orzechowe:

  • 5 białek
  • 1 i 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki cukru lub erytrytolu
  • 1 łyżka z górką mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka z górką mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki masa budyniowa:

  • 600 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

Poncz do nasączenia:

  • 1/3 szklanki gorzkiej herbaty
  • 3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 300 ml dżemu wiśniowego (lub powideł śliwkowych jeśli nie lubicie wiśni, ja tak właśnie zrobiłam)
  • 120 g okrągłych biszkoptów
  • puszka masy kajmakowej
  • posiekane orzechy włoskie

Wykonanie ciasto orzechowe Włoszka:

1. Białka ubijam na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodaję cukier, później zmniejszam obroty miksera na najniższe i dodaję posiekane orzechy, mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia. Spód blaszki wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 C, funkcja góra-dół i piekę przez 35 min.

2. W czasie gdy ciasto się piecze robię poncz do nasączenia biszkoptu. Zaparzam herbatę i dodaję sok z cytryny, odstawiam.

3. Gdy ciasto się pieczę zaczynam robić też masę. Gotuję budyń i odstawiam do wystygnięcia.

4. Jak budyń wystygnie, ucieram ciepłe masło w misie robota i dodaję łyżka po łyżce wystudzony budyń. Postępuję tak do skończenia się budyniu.

5. Zimne ciasto orzechowe nasączam herbatą wymieszaną z sokiem z cytryny. Potem rozsmarowuję powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy jeśli lubicie i wykładam masę budyniową. Na wierzch masy układam biszkopty.

6. Następnie rozsmarowuję puszkę masy kajmakowej po biszkoptach i posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Wkładam do lodówki na całą noc. Smacznego! Jak wam się podobał przepis? Zrobicie w najbliższym czasie? Jeśli tak proszę o zdjęcia w komentarzu z waszymi ciastami lub po prostu zostawienia komentarza 😉 (pomoże mi to bardziej rozwinąć bloga i dodawać więcej ciekawych przepisów) Smacznego!

Czytaj też  Szarlotka z termorobota MRK 18
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *