Zupa ogórkowa (termorobot MRK18)

Składniki zupa ogórkowa:

  • 120 g marchwi
  • 80 g korzenia pietruszki
  • 80 g korzenia selera (jeśli nie lubicie możecie pominąć)
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 300 g kiszonych ogórków
  • 1,2 l bulionu
  • 50 ml śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Zupa ogórkowa wykonanie:

1. Przygotowuję warzywa,500 g obranych ziemniaków kroję w kostkę, obieram marchew, pietruszkę i seler. W naczyniu miksującym montuję tarczę do tarcia zamykam dzbanek pokrywą tarczy, ścieram 300 g kiszonych ogórków, czas 7 sekund, prędkość 6. Ja swoją tarczę gdzieś przesiałam więc starłam ręcznie ogórki, marchew, pietruszkę i seler.

2. Otwieram pokrywę dzbanka, zdejmuję tarczę i trzpień, montuję mieszadło. Do startych warzyw wlewam 1,2 l bulionu, dodaję pokrojone ziemniaki oraz płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Zamykam zaślepkę i gotuję zupę temperatura 100 C, czas 30 min, prędkość 1.

3. Jak na wskaźniku gotowania zupy wybija ostatnie 5 minut, zatrzymuję gotowanie. Rozrabiam zupę ogórkową z torebki z 4 łyżkami śmietany, dodaję 1 chochlę gorącej zupy do rozrobionej zupy w proszku ze śmietaną i mieszam, później wlewam do reszty zupy i gotuję do końca czasu. Smacznego!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Czytaj też  Przepis na Bajaderki z termorobota MPM iCoook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *