Zupa ogórkowa (termorobot MRK18)
Składniki zupa ogórkowa:
- 120 g marchwi
- 80 g korzenia pietruszki
- 80 g korzenia selera (jeśli nie lubicie możecie pominąć)
- 500 g obranych ziemniaków
- 300 g kiszonych ogórków
- 1,2 l bulionu
- 50 ml śmietany 18%
- 1 płaska łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Zupa ogórkowa wykonanie:
1. Przygotowuję warzywa,500 g obranych ziemniaków kroję w kostkę, obieram marchew, pietruszkę i seler. W naczyniu miksującym montuję tarczę do tarcia zamykam dzbanek pokrywą tarczy, ścieram 300 g kiszonych ogórków, czas 7 sekund, prędkość 6. Ja swoją tarczę gdzieś przesiałam więc starłam ręcznie ogórki, marchew, pietruszkę i seler.
2. Otwieram pokrywę dzbanka, zdejmuję tarczę i trzpień, montuję mieszadło. Do startych warzyw wlewam 1,2 l bulionu, dodaję pokrojone ziemniaki oraz płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Zamykam zaślepkę i gotuję zupę temperatura 100 C, czas 30 min, prędkość 1.
3. Jak na wskaźniku gotowania zupy wybija ostatnie 5 minut, zatrzymuję gotowanie. Rozrabiam zupę ogórkową z torebki z 4 łyżkami śmietany, dodaję 1 chochlę gorącej zupy do rozrobionej zupy w proszku ze śmietaną i mieszam, później wlewam do reszty zupy i gotuję do końca czasu. Smacznego!