Pączki ziemniaczane

Składniki pączki ziemniaczane:

  • 1 kg mąki
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę
  • 3/4 szkl cukru
  • 10 dkg drożdży
  • 4 jajka
  • 25 dkg margaryny
  • 2 łyżki spirytusu

Wykonanie pączki ziemniaczane:

1. Ziemniaki gotuję i jeszcze ciepłe przepuszczam przez praskę. Na gorące ziemniaki kruszę drożdże. Czekam chwilę, dodaję margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, czekam chwilę, żeby margaryna zrobiła się miękka.

2.W tym czasie ubijam jajka z cukrem i dodaję do ziemniaków z margaryną.

3. Teraz dodaję płaską łyżeczkę soli, mąkę i 2 łyżki spirytusu i zostawiam do wyrośnięcia na ok. 15-20 min. Ciasto wyjdzie dość lepkie, z takiego ciasta odrywam kawałek, formuję placek i dodaję łyżeczkę marmolady, formuję pączka. Smażę na gorącym tłuszczu do zarumienienia z obu stron. Gotowe pączki wykładam na papier, żeby wpiły tłuszcz. Jak pączki przestygną obtaczam je w cukrze pudrze. Smacznego!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Czytaj też  Przepis na Bajaderki z termorobota MPM iCoook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *