Pączki ziemniaczane
Składniki pączki ziemniaczane:
- 1 kg mąki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę
- 3/4 szkl cukru
- 10 dkg drożdży
- 4 jajka
- 25 dkg margaryny
- 2 łyżki spirytusu
Wykonanie pączki ziemniaczane:
1. Ziemniaki gotuję i jeszcze ciepłe przepuszczam przez praskę. Na gorące ziemniaki kruszę drożdże. Czekam chwilę, dodaję margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, czekam chwilę, żeby margaryna zrobiła się miękka.
2.W tym czasie ubijam jajka z cukrem i dodaję do ziemniaków z margaryną.
3. Teraz dodaję płaską łyżeczkę soli, mąkę i 2 łyżki spirytusu i zostawiam do wyrośnięcia na ok. 15-20 min. Ciasto wyjdzie dość lepkie, z takiego ciasta odrywam kawałek, formuję placek i dodaję łyżeczkę marmolady, formuję pączka. Smażę na gorącym tłuszczu do zarumienienia z obu stron. Gotowe pączki wykładam na papier, żeby wpiły tłuszcz. Jak pączki przestygną obtaczam je w cukrze pudrze. Smacznego!