Sernik Mars

Sernik Mars z ciągnącym się karmelem

Któregoś dnia chodziło za mną coś słodkiego (wiesz, jak to jest 😉). Mam zapas czekolady mlecznej, bo mój facet oddaje krew. Szukałam przepisu na proste ciasto z czekoladą i tak znalazłam sernik Mars.

Zastanawiałam się chwilę, czy zrobić go na ciepło, czy na zimno. Sernik mars można zrobić tak i tak. Ostatecznie zrobiłam sernik Mars na ciepło. W przepisie było dodanie batoników Mars, ale zastąpiłam je batonikami białkowymi.

Sernik mars – Składniki

  1. Spód:
    • Ciasteczka (150 g): 750 kcal, 7.5 g białka, 97.5 g węglowodanów, 37.5 g tłuszczu
    • Masło (40 g): 287 kcal, 0.34 g białka, 0.024 g węglowodanów, 32.4 g tłuszczu
  2. Masa serowa:
    • Twaróg (600 g): 870 kcal, 108 g białka, 18 g węglowodanów, 42 g tłuszczu
    • Jajko (50 g): 77.5 kcal, 6.5 g białka, 0.55 g węglowodanów, 5.5 g tłuszczu
    • Deserki Monte (300 g): 450 kcal, 9 g białka, 48 g węglowodanów, 24 g tłuszczu
    • Erytrytol (70 g): 0 kcal, 0 g białka, 70 g węglowodanów, 0 g tłuszczu
  3. Polewa:
    • Masa kajmakowa (200 g): 640 kcal, 6 g białka, 110 g węglowodanów, 20 g tłuszczu
    • Batoniki białkowe (200 g): 700 kcal, 40 g białka, 60 g węglowodanów, 20 g tłuszczu

Tabela Wartości Odżywczych na 100g

SkładnikKalorie (kcal)Białko (g)Węglowodany (g)Tłuszcz (g)
Sernik Mars234.4711.0224.4811.27

Sernik Mars – przygotowanie

Przygotowanie sernika zaczynam od spodu, ponieważ musi się schłodzić. W czasie, kiedy spód się chłodzi, przechodzę do przygotowania masy.

Przygotowanie spodu

Wrzuć ciasteczka kakaowe i roztopione masło do blendera. Zmiksuj w blenderze na piasek.

Mielenie ciasteczek na spód do sernika mars

Wyłóż na dno tortownicy, uklep i schowaj do lodówki na ok. godzinę lub do zamrażarki na 15 minut. Tutaj trudno jednoznacznie określić czas. Trzeba zaglądać i sprawdzać.

Sernik Mars – masa serowa

Aby zrobić masę serową, do miski wrzuć twaróg, jajko, 3 deserki Monte i 3 kopiaste łyżki nutelli.

Czytaj też  Cynamonki z zasmażką tangzhong

Dosłódź do smaku, mieszaj mikserem, aż osiągnie konsystencję trochę bardziej sztywnego budyniu.

Sernikową masę wylej na schłodzony spód ciasteczkowy. Piecz w parze wodnej.

Piecz w 175 stopniach przez 15 min. Później zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze przez 90 min.

Sernik po upieczeniu wygląda na niedopieczony- taki ma być. Sernik dochodzi w lodówce przez całą noc.

Polewa do sernika Mars

Masę kajmakową podgrzej w kąpieli wodnej. Jak zrobi się lejąca, wylej ciepłą na schłodzony sernik.

Wskazówki

Unikaj trzymania go w temperaturze pokojowej, bo się szybko roztapia.

Domyślnie przepisy podają pokrojone batoniki Mars do dekoracji. Ja dałam batoniki białkowe Vitanella z Biedronki. Bardziej je polecam ze względu na zawartość białka.

Domyślnie w przepisie był cukier puder, ale unikam cukru, więc dałam erytrytol.

Kremowy sernik Mars – Podsumowanie

Sernik Mars to prawdziwe kulinarne arcydzieło, które przyjemnie zaskakuje podniebienia swoim niepowtarzalnym smakiem i konsystencją. Połączenie kruchego spodu z intensywną masą serową, wzbogacone polewą z kajmakiem i kawałkami batoników Mars, tworzy wyjątkową symfonię smaków.

To ciasto, które nie tylko zachwyca, ale również rozpieszcza zmysły. Przygotowanie sernika Mars jest proste i satysfakcjonujące, a rezultat przekracza wszelkie oczekiwania. Dlatego warto poświęcić chwilę czasu i podjąć kulinarne wyzwanie, aby zasmakować tego niebiańskiego deseru. Sernik Mars to prawdziwy rarytas dla miłośników czekolady i słodkich uniesień – nie możesz go przegapić!

Sernik Mars to pyszny i kremowy deser, który zachwyci każdego łasucha. Jest idealny na każdą okazję, od rodzinnych uroczystości po niezobowiązujące spotkanie ze znajomymi.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *