Sernik Mars z ciągnącym się karmelem
Któregoś dnia chodziło za mną coś słodkiego (wiesz, jak to jest 😉). Mam zapas czekolady mlecznej, bo mój facet oddaje krew. Szukałam przepisu na proste ciasto z czekoladą i tak znalazłam sernik Mars.
Zastanawiałam się chwilę, czy zrobić go na ciepło, czy na zimno. Sernik mars można zrobić tak i tak. Ostatecznie zrobiłam sernik Mars na ciepło. W przepisie było dodanie batoników Mars, ale zastąpiłam je batonikami białkowymi.
Sernik mars – Składniki
- Spód:
- Ciasteczka (150 g): 750 kcal, 7.5 g białka, 97.5 g węglowodanów, 37.5 g tłuszczu
- Masło (40 g): 287 kcal, 0.34 g białka, 0.024 g węglowodanów, 32.4 g tłuszczu
- Masa serowa:
- Twaróg (600 g): 870 kcal, 108 g białka, 18 g węglowodanów, 42 g tłuszczu
- Jajko (50 g): 77.5 kcal, 6.5 g białka, 0.55 g węglowodanów, 5.5 g tłuszczu
- Deserki Monte (300 g): 450 kcal, 9 g białka, 48 g węglowodanów, 24 g tłuszczu
- Erytrytol (70 g): 0 kcal, 0 g białka, 70 g węglowodanów, 0 g tłuszczu
- Polewa:
- Masa kajmakowa (200 g): 640 kcal, 6 g białka, 110 g węglowodanów, 20 g tłuszczu
- Batoniki białkowe (200 g): 700 kcal, 40 g białka, 60 g węglowodanów, 20 g tłuszczu
Tabela Wartości Odżywczych na 100g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Węglowodany (g) | Tłuszcz (g) |
---|---|---|---|---|
Sernik Mars | 234.47 | 11.02 | 24.48 | 11.27 |
Sernik Mars – przygotowanie
Przygotowanie sernika zaczynam od spodu, ponieważ musi się schłodzić. W czasie, kiedy spód się chłodzi, przechodzę do przygotowania masy.
Przygotowanie spodu
Wrzuć ciasteczka kakaowe i roztopione masło do blendera. Zmiksuj w blenderze na piasek.
Wyłóż na dno tortownicy, uklep i schowaj do lodówki na ok. godzinę lub do zamrażarki na 15 minut. Tutaj trudno jednoznacznie określić czas. Trzeba zaglądać i sprawdzać.
Sernik Mars – masa serowa
Aby zrobić masę serową, do miski wrzuć twaróg, jajko, 3 deserki Monte i 3 kopiaste łyżki nutelli.
Dosłódź do smaku, mieszaj mikserem, aż osiągnie konsystencję trochę bardziej sztywnego budyniu.
Sernikową masę wylej na schłodzony spód ciasteczkowy. Piecz w parze wodnej.
Piecz w 175 stopniach przez 15 min. Później zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze przez 90 min.
Sernik po upieczeniu wygląda na niedopieczony- taki ma być. Sernik dochodzi w lodówce przez całą noc.
Polewa do sernika Mars
Masę kajmakową podgrzej w kąpieli wodnej. Jak zrobi się lejąca, wylej ciepłą na schłodzony sernik.
Wskazówki
Unikaj trzymania go w temperaturze pokojowej, bo się szybko roztapia.
Domyślnie przepisy podają pokrojone batoniki Mars do dekoracji. Ja dałam batoniki białkowe Vitanella z Biedronki. Bardziej je polecam ze względu na zawartość białka.
Domyślnie w przepisie był cukier puder, ale unikam cukru, więc dałam erytrytol.
Kremowy sernik Mars – Podsumowanie
Sernik Mars to prawdziwe kulinarne arcydzieło, które przyjemnie zaskakuje podniebienia swoim niepowtarzalnym smakiem i konsystencją. Połączenie kruchego spodu z intensywną masą serową, wzbogacone polewą z kajmakiem i kawałkami batoników Mars, tworzy wyjątkową symfonię smaków.
To ciasto, które nie tylko zachwyca, ale również rozpieszcza zmysły. Przygotowanie sernika Mars jest proste i satysfakcjonujące, a rezultat przekracza wszelkie oczekiwania. Dlatego warto poświęcić chwilę czasu i podjąć kulinarne wyzwanie, aby zasmakować tego niebiańskiego deseru. Sernik Mars to prawdziwy rarytas dla miłośników czekolady i słodkich uniesień – nie możesz go przegapić!
Sernik Mars to pyszny i kremowy deser, który zachwyci każdego łasucha. Jest idealny na każdą okazję, od rodzinnych uroczystości po niezobowiązujące spotkanie ze znajomymi.